Acasă Info Local ITM Ilfov face mai multe controale pe timp de caniculă

ITM Ilfov face mai multe controale pe timp de caniculă

DISTRIBUIȚI

Având în vedere că în perioada următoare, pe teritoriul României sunt prognozate temperaturi ridicate extreme, ITM Ilfov va spori controalele la angajatori pentru a urmări modul de respectare a legii privind măsurile care trebuie aplicate pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Angajatorii de pe raza judeţului Ilfov sunt obligaţi să asigure măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate  a salaraţilor care lucrează în aer liber: reducerea intensităţii si ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor trebui să reducă programul de lucru.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să asigure examenul medical la angajare, controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute, primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate.

Totodată, trebuie reamintit că în contextul actualei pandemii nu trebuie neglijate măsurile pe care angajatorii cât şi salariaţii acestora au obligaţia să le ia pentru prevenirea infectării cu COVID-19.

Drept urmare, ITM Ilfov va verifica modul în care angajatorii asigură protecţia lucrătorilor în perioadele în care se vor înregistra temperaturi ridicate extreme, atenționează inspectorul șef al instituției, George Gavrilă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here