Acasă Anchete ITM Ilfov – Identificarea riscurilor care provoacă afecţiuni musculo-scheletice

ITM Ilfov – Identificarea riscurilor care provoacă afecţiuni musculo-scheletice

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov (ITM) a derulat acţiunea de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecţiuni musculo-scheletice (AMS), precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora. Acţiunea iniţiată de Inspecţia Muncii, se adresează angajatorilor din sectorul public si privat din mai multe sectoare de activitate care au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate mare de apariţie a afecţiunilor musculo-scheletice.

Având în vedere faptul că afecţiunile musculo-scheletice (AMS) continuă să fie una din cele mai frecvente probleme de sănătate profesională din Europa, este evident ca trebuie depuse mai multe eforturi de sensibilizare cu privire la prevenirea lor.

Problemele de sănătate care pot proveni în urma afecţiunilor musculo-scheletice pot varia de la dureri şi disconforturi minore până la afecţiuni mai grave, care necesită repaus sau tratament medical. În situaţii cronice se poate ajunge chiar la infirmitate şi la necesitatea de a abandona activitatea profesională.

Majoritatea afecţiunilor musculo-scheletice profesionale se dezvoltă în timp. De regulă, aceste afecţiuni nu au o cauză unică, ci sunt provocate de diverşi factori care acţionează combinat, principalele cauze ale acestora fiind manipularea maselor, în special când este însoţită de mişcări de aplecare şi răsucire, mişcările repetitive sau energice, poziţiile incomode şi statice, vibraţiile, iluminatul insuficient sau mediile de lucru friguroase, munca accelerată sau statul în picioare pe perioadă îndelungată în aceeaşi poziţie.

Pentru a combate afecţiunile musculo-scheletice, angajatorii trebuie să utilizeze măsuri combinate, cum ar fi evaluarea riscurilor şi includerea personalului şi a reprezentanţilor săi în discuţiile privind posibilele probleme şi soluţii.

ITM Ilfov a efectuat 26 de controale în comerţ, transporturi, industria textilă şi alimentară, agricultură, metalurgie, construcţii şi colectarea deşeurilor. Au fost identificate 37 de deficienţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă: lipsa autorizării meseriilor specifice, neutilizarea echipamentelor individuale de protecţie, instruirii necoresunzătoare sau căile de acces neîntreţinute corespunzător, pentru care 26 de angajatori au fost sancţionaţi cu avertismente. S-au dispus măsuri de îmbunătăţire a conditiilor de muncă la locurile de muncă pentru a preîntâmpina aceste afecţiuni ale organismului şi găsirea de soluţii pentru reintegrarea în muncă a celor care suferă deja de afecţiuni musculo-scheletice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here