La 25 februarie curent, în cadrul Colegiului Prefectural, Jandarmeria Ilfov a prezentat bilanțul activității pentru 2013, colonelul Bogdan Enescu, inspectorul șef, arătând, printre altele, că instituția pe care o conduce nu este ”numai purtătoare de scut și baston”. Jandarmeria Ilfov reprezintă ”o stare de spirit”, chiar dacă nu au ieșit în evidență anumite persoane, colaborările ”excepționale” cu celelalte instituții din județ ducând la îndeplinirea tuturor misiunilor.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov (I.J.J. Ilfov) şi-a concentrat activitatea în anul 2013 pentru îndeplinirea atribuţiilor care îi revin, în paralel cu o reformă internă marcată de procese cu impact pe termen lung pentru o instituţie profesionistă sub dezideratul ”Optimizare/eficientizare – consolidare -adaptare continuă”.
În 2013, în Ilfov au avut loc 6.973 de evenimente, cu 14,3% mai multe decât în 2012, 39% fiind comise de persoane necunoscute (cu 5,4% mai puţine decât în anul 2012) iar 61% de persoane identificate (cu 32,3% mai mult decât anul 2012). Anul trecut, numărul de infracţiuni constatate independent pe timpul executării misiunilor, a crescut uşor faţă de anul 2012 dar există o creştere cu 90% a infracţiunilor constatate în cooperare cu organele de poliţie (+ 78 infracţiuni, faţă de anul 2012, când au fost constatate 82 de fapte penale). Numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate a scăzut în 2013 faţă de anul 2012, de la 3.503 la 2.934, numărul amenzilor contravenţionale, de asemenea, de la 2.771 la 2.212, iar avertismentele scrise au scăzut de la 732 la 621.
În ceea ce priveşte misiunile de asigurare a ordinii publice, numărul acestora a crescut cu aproximativ 25 % în anul 2013, faţă de anul 2012. Acest lucru se explică prin faptul că la nivelul judeţului există două echipe de fotbal de Liga I, două echipe de Liga a II-a, 13 echipe de Liga a III-a, bazele F.R.F. din localităţile Mogoşoaia şi Buftea, unde se desfăşoară partide de fotbal amicale sau de campionat intern sau internaţional la categoria tineret şi juniori şi două săli polivalente, în Chiajna și Dobroieşti, unde se desfăşoară partide de baschet şi volei.
De asemenea, misiunile de intervenţie au crescut în 2013 cu 95% faţă de anul 2012, în condiţiile în care numărul de indicatori ai IJJ Ilfov a scăzut, iar mobilitatea efectivelor este destul de redusă din cauza mijloacelor auto învechite. De precizat că jandarmii ilfoveni execută și misiuni de pază la obiective importante, aspect care necesită vigilenţă crescută şi o permanentă conlucrare cu beneficiarii de pază, poliţia şi structurile de informaţii. Jandarmii ilfoveni s-au mai evidențiat și prin colaborarea cu executorii judecătorești, prin misiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere emise de instanţe şi parchete, misiuni de protecţie şi sprijin al instanţelor, magistraţilor şi ofiţerilor de politie judiciară (DIICOT, DNA, DGA, BCCO). Astfel de acțiuni au fost, faţă de 2012, cu 265% mai multe.
Jandarmii ilfoveni, grad de competenţă profesională mai ridicat
Un număr de 18 ofiţeri şi 37 de subofiţeri de la IJJ Ilfov au participat la cursuri de perfecţionare şi specializare, cu scoatere de la locul de muncă, desfăşurate în centre de formare profesională ale Jandarmeriei Române şi ale M.A.I. Totodată s-a acordat o importanţă deosebită pregătirii potrivit specificului locului de muncă, prin pregătirea individuală dirijată a personalului şi prin activităţi de îndrumare nemijlocită în procesul muncii. O atenţie deosebită a fost acordată exerciţiilor de alertare urmărindu-se creşterea capacităţii operaţionale a unităţii şi subunităţilor subordonate în situaţii deosebite. Pe această linie, unitatea a fost verificată la 20 septembrie 2013 de o comisie din cadrul M.A.I, obținând calificativul Foarte Bine. De asemenea, au fost organizate şi executate două antrenamente de mobilizare la care a participat tot personalul ce încadrează elementele dispozitivului de mobilizare. Tot în septembrie, la exerciţilu de mobilizare pentru verificarea pregătirii populaţiei pentru apărare MOBEX B -13, IJ.J Ilfov a obţinut tot calificativul Foarte Bine.
Colaborarea cu administrația locală
Cooperarea cu structurile sistemului de apărare şi securitate naţională şi cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu instituţiile cu atribuţii pe linia realizării ordinii şi siguranţei publice au urmărit cu precădere coordonarea eforturilor pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, construirea unei relaţii de încredere cu cetăţeanul, prin transparenţă şi comunicare, cooperarea împotriva criminalităţii, atât cu cetăţenii, cât şi cu instituţiile de aplicare a legii, la nivel local, precum şi cu alte organizaţii publice sau private, receptarea mesajelor cetăţenilor şi identificarea modalităţilor optime de răspuns la acestea şi acţionarea cu promptitudine şi eficacitate în desfăşurarea prestaţiilor efectuate în folosul membrilor comunităţii.
În 2013 la nivelul IJJ Ilfov au fost întocmite/actualizate 5 planuri de cooperare/colaborare/ intervenţie. În acest context, au fost executate 954 acţiuni în cooperare cu alte instituţii, cu un efectiv de 3.895 cadre. Comparând numărul de misiuni executate în cooperare cu alte instituţii în perioada de referinţă, faţă de anul 2012, se constată o creştere a acestora cu 265% şi o creştere a efectivelor folosite cu 317%.
Deficit de personal și nu numai
Completarea deficitului de personal a fost realizată cu absolvenţi ai promoţiilor de ofiţeri din cadrul Academiei de Poliţie „A.I. Cuza” Bucureşti şi ai promoţiilor de subofiţeri din cadrul şcolilor de subofiţeri ale Jandarmeriei Române, precum şi prin încadrarea unor cadre din sursă internă din alte structuri ale M.A.I., ca o stare de normalitate în evoluţia carierei personalului. În 2013 au plecat din unitate 7 ofiţeri şi 22 de subofiţeri şi au sosit 10 ofiţeri, 2 maiştri militari şi 19 subofiţeri.
Jandarmeria Ilfov încearcă în continuare să își ducă misiunile la capăt, cu toate că resursele alocate sunt la nivelul anului 1999, conducerea MAI considerând că vecinătatea cu Bucureștiul reprezintă un avantaj și este suficientă.
De exemplu, fondurile alocate pentru reparaţii au fost de 80 de ori mai mici comparativ cu anul 2012, iar cele pentru piese de schimb de 12 ori mai mici. Trebuie remarcat faptul că gradul de dotare este de 37 %, din care 98% din autovehicule îndeplinesc condiţia de casare în funcţie de vechime. Cu aceste autovehicule s-au rulat, pentru îndeplinirea misiunilor, 435.000 km cu o medie lunară de circa 36 000 km. În 2013 nu au fost alocate fonduri la nici un articol bugetar. Unitatea înregistrează deficite foarte mari de muniţii atât la cele cu efecte speciale (85 %) cât şi la cea de infanterie calibru 7,65 mm (89 %). – C.D.