Jumătate din poluările accidentale raportate în 2023 au fost provocate de companii petroliere, relevă o statistică a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Conform datelor ANPM, în 2023 au fost 202 evenimente, cu 26% mai puține comparativ cu 2022, dar cu 28% mai multe decât în 2019, când s-au înregistrat 158 de astfel de evenimente.
„Anul trecut, în ciuda scăderii numărului de poluări accidentale față de 2022, s-a raportat și incendiul provocat la Crevedia, eveniment cu impact major asupra factorilor de mediu sau sănătății umane. Alte 101 de poluări accidentale au fost cauzate de activitățile de transport de produse petroliere, pe fondul degradării sau fisurări conductelor de transport mult prea vechi”, arată președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.
Datele ANPM arată că alte 40% din evenimentele de mediu înregistrate la nivel național în anul 2023 au fost cauzate de deversările/scurgerile de ape uzate menajere/ape tehnologice și industriale neepurate sau insuficient epurate cu sau fără mortalitate piscicolă, precum și de incendii sau autoaprinderi la depozite de deșeuri sau alte platforme industriale.
Potrivit sursei citate, anul trecut 79 de incidente au poluat aerul, 78 – au afectat solul, iar altele 35 – au afectat apele.
Datele oficiale arată că cele mai multe din incidentele de mediu de anul trecut au fost semnalate în județul Timiș (35), urmat de județele Argeș (33) și Dâmbovița (30). Locul 4 al „topului poluărilor accidentale” este împărțit în mod egal de Constanța și Prahova, cu 17 poluări accidentale fiecare.
[…] Jumătate din poluările accidentale raportate în 2023 au fost provocate de companii petroliere, relevă o statistică a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Conform datelor ANPM, în 2023 au fost 202 evenimente, cu 26% mai puține comparativ cu 2022, dar cu 28% mai multe decât în 2019, când s-au înregistrat 158 de astfel de evenimente. […] Citeste mai mult […]
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]