Pentru al treilea an consecutiv, Guvernul pilotează Programul ”Masă la școală” în aproximativ aceleași 50 de unități școlare. Afirmația este doar parțial adevărată pentru că 13 din cele 50 de școli nu au implementat nici măcar o zi programul, altele au făcut-o parțial, timp de câteva săptămâni, atenționează Florica Cherecheș, deputat PNL.
Acest program contribuie la reducerea abandonului școlar prin oferirea unei mese calde elevilor, sau a unui pachet alimentar diversificat, acolo unde nu sunt condiții pentru servirea mesei. ”Guvernul își bate joc de un program care a avut rezultate foarte bune în ceea ce privește reducerea abandonului școlar și a absenteismului – acolo unde a fost aplicat – și se pare că are nevoie de mai mulți ani să-și dea seama ce are de corectat ca lucrurile să meargă mai bine. În primul an, programul a fost aplicat în 23 de școli, în al doilea, în 37, ne comunică Ministerul Educației Naționale”, spune parlamentarul liberal.
Un studiu recent realizat de World Vision arată că unul din nouă copii merge flămând la culcare și că peste 200.000 de copii abandonează școală anual. Pentru mulți, aceasta ar fi singura masă pe care o ia copilul într-o zi, sau ar completa ceea ce primește acasă și ar încuraja frecventarea școlii. 1 din 4 copii din mediul rural abandonează școala, 22% din populația din rural nu au nici măcar patru clase, iar sărăcia este principala cauză a abandonului. Cu toate astea, implementarea programului este foarte deficitară, din mai multe motive. În primul rând, e vorba de nepăsarea guvernului, care nu generalizează programul la nivelul întregii țări, deși PNL a depus amendamente în ultimii 2 ani, în acest sens, ba mai mult, amână în fiecare an emiterea ordonanței prin care se decide pilotarea programului pentru anul în curs.
Pentru acest an școlar, ca și pentru cel anterior, ordonanța a fost dată în noiembrie, iar normele de aplicare au apărut în februarie. Este evident că nu mai e timp suficient pentru lictitații. Aici intervine și nivelul de preocupare al autorităților locale pentru derularea acestui program. Constatăm că cele care s-au încumetat totuși să demareze procesul de achiziție publică și s-au grăbit, au reușit să dea elevilor, timp de câteva săptămâni doar, înainte de sfârșitul anului școlar, o masă caldă sau un sendviș.
Conform unor informații din presă, mai susține Cherecheș, în acest an, la 100 de zile de la începutul școlii, doar 5 din 50 de școli primesc mâncare prin programul guvernamental. ”Cer Ministrului Educației Naționale și Guvernului României, să aloce resursele necesare pentru generalizarea Programului Masă la școală și a Programului After school, pentru pentru creşterea numărului și cuantumului burselor profesionale, acoperirea cheltuielilor de cazare și masă pentru elevii din învățământul profesional, măsuri care reduc abandonul școlar și fenomenul migrației”, conchide Cherecheș.