Acasă Anchete La loc comanda

La loc comanda

DISTRIBUIȚI

Decizie radicală într-unul dintre cele mai complexe dosare penale de contrabandă cu alcool: după ce a fost acuzat că a produs ilegal, alături de alți inculpați, peste 1,4 milioane de litri de alcool, cu un prejudiciu estimat de peste 8 milioane de euro, omul de afaceri focșănean Liviu Jitea ar putea scăpa de acuzații.

Tribunalul Vrancea a dispus, vineri, 26 noiembrie 2021, ca procurorii DIICOT să refacă rechizitoriul prin care omul de afaceri Liviu Jitea, alături de alți 18 inculpați, au fost trimiși în judecată în cursul anului 2013, relatează G4Media.ro. Totodată, instanța a dispus și eliminarea probelor obținute prin interceptări cu mijloace tehnice specifice, decizie care are la bază o excepţie de neconstituţionalitate, admisă de Curtea Constituțională a României, privind o prevedere din Codul de procedură penală, legată de folosirea interceptărilor în procesele penale. În urma acesteia, SRI nu mai poate sesiza procurorii cu interceptări pe mandate de siguranță națională, decizie care a dinamitat mai multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor din România.

”Admite cererile şi excepţiile formulate de inculpații Jîtea Mircea Liviu, Milea Raluca, Ionescu Florenţa Mona, Bica Neculai, Tucan Mihai Viorel, Tucan Valentina, Neagu Ciprian, Robu Nicuţa, Georgian Antoaneta Iuliana, Cristea Stoica, Bortoş Alexandru, Taranciuc Decebal Vasile, Datcu Lucian, Panciu Dănuţ, Guţan Marian, Irimia Marian Cătălin, Grăjdeanu Ionuţ Marianov, Antoniu Angi – Toni și S.C. Trust LF Trade S.R.L. Focşani şi în consecință dispune: a. refacerea rechizitoriului nr. 218/D/P/2011 din 28.08.2013 a DIICOT-Serviciul Teritorial Galați în sensul în care acesta urmează să cuprindă: a.1. descrierea şi data săvârșirii fiecărui act material reţinut în sarcina fiecăruia dintre inculpați şi pentru fiecare dintre infracțiunile în formă continuată pentru care a fost trimis în judecată”, se arată în încheierea finală de cameră preliminară din dosarul penal.

Procurorii formulaseră mai multe acuzații: inițiere, constituire de grup infracțional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, instigare la deținerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal, instigare la evaziune fiscală cu producerea unui prejudiciu mai mare de 500.000 de euro, spălare de bani, furt comis prin deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale, respectiv furt cu consecințe deosebit de grave comis de mai multe persoane, pe timp de noapte și în concurs de infracțiuni.

În dosarul penal care ajunsese pe rolul Tribunalului Galați, în primă fază s-a dispus o soluție de condamnare a omului de afaceri de 13 ani, care a fost contestată și astfel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel, care a desființat soluția și a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare. Anul trecut, dosarul a ajuns din nou la Tribunalul Galați care l-a declinat spre soluționare instanței de grad egal din Vrancea.

Istoricul dosarului

Au trecut circa 8 ani de la trimiterea în judecată a ”grupului” Liviu Jitea și, după o primă condamnare (nedefinitivă), judecătorii Tribunalului Vrancea au admis cererile și excepțiile formulate de inculpații din cauză și au returnat dosarul către procurorii DIICOT. ”Refacerea rechizitoriului nr. 218/D/P/2011 din 28.08.2013 a DIICOT-Serviciul Teritorial Galați. (…) Dispune excluderea următoarelor mijloace de probă: c.1. mijloacele de probă obținute prin măsurile de supraveghere tehnică şi anume: înregistrările video, audio şi fotografiere şi planțele foto şi a proceselor-verbale întocmite pentru fiecare dintre aceste activități de supraveghere tehnică”, se menționează în decizia magistraților vrânceni.

Este unul dintre cele mai importante cazuri de contrabandă cu alcool din România și cel mai important din Vrancea, patria vinurilor contrafăcute. După 8 ani de proces, dosarul filierei lui Liviu Jitea a fost retrimis la DIICOT.

Cine este Liviu Jitea

Povestea îmbogăţirii lui Liviu Jitea din traficul de alcool pare inspirată din filmele cu gangsteri americani, din perioada prohibiţiei. Focșăneanul este acuzat de procurorii DIICOT Galați că a păcălit Fiscul cu aproximativ opt milioane de euro, după ce a produs ilegal peste un milion și jumătate de litri de alcool dublu rafinat.

Anchetatorii spun că Jitea ordonase oamenilor săi de încredere să modifice instalaţia de la fabrica de spirtoase pe care o deține în Focșani, Trust LF Trade, astfel încât mii hectolitri de alcool ajungeau direct în spaţiile de depozitare fără să fie înregistrați prin contorul fiscal. Procurorii susțin că alcoolul ajungeau de fapt la societatea învecinată, Vranlact Focşani, o fabrică de produse lactate controlată tot de Liviu Jîtea. Aici alcoolul era stocat în butoaie uriaşe, de 1.000 litri, care apoi erau încărcate în autoutilitare cu însemnele fabricii de lapte. Astfel, banalele maşini cu lapte nu erau controlate de inspectorii de la Fisc sau de poliţişti. În cazul transporturilor importante, utilitarele aveau antemergători ce semnalau eventualele controale din trafic.

Dosarul penal nr. 6413/121/2013 aflat pe rolul Tribunalului Galați a ajuns la 14 volume ce cuprind o cantitate uriașă de informații şi zeci de termene aprobate de judecătorul de caz.

Avocatul lui Jitea a folosit în instanță zeci de caracterizări pozitive pentru inculpatul Liviu Jîtea din partea unor preoți și călugărițe.

Descinderea DIICOT din 2013

În luna martie 2013, județul Vrancea organiza cea mai amplă acțiune de destructurare a unei prezumtive mafii a alcoolului. 59 de percheziții au avut loc aproape instantaneu, acțiuni în forță coordonate de DIICOT Galați (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) și sprijinite de SRI, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, IGPR, Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea, dar și de Jandarmeria Română.

Descinderea oamenilor legii s-a finalizat cu 18 rețineri și arestări. 75 de persoane au fost audiate. Au fost confiscate bunuri și bani: aproximativ un miliard de lei vechi, 16.100 litri de alcool, butoaie cu vin, instalații artizanale de fabricat băuturi alcoolice, dopuri, PET-uri, evidențe contabile duble și alte documente.

Totodată, au fost ridicate în vederea confiscării ori instituirii măsurilor asigurătorii de către procurori: un kilogram de bijuterii din aur, ceasuri de lux, două camioane și șase autoturisme de lux. Toate acestea pentru recuperarea unui prejudiciu de opt milioane de euro pe care procurorii susțineau că gruparea infracțională organizată, condusă de focșăneanul Liviu Jitea, l-ar fi produs începând cu anul 2011, atunci când a fost constituită.

Au trecut aproape patru ani și 64 de termene în instanță de când dosarul în care milionarul focșănean Liviu Jitea şi alte 17 persoane au ajuns în boxa acuzaţilor pentru constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool.

Dosarul a trenat și a fost plimbat între instanțe

Mai întâi, inculpații au scăpat de arestul preventiv, iar apoi interdicțiile judiciare au fost ridicate în anul 2016. Mai mult, inculpații puteau pleca oricând din țară, neavând nici o interdicție în acest sens din partea magistraților. Măsurile asiguratorii impuse de procurorii DIICOT Galați, care păreau ridicole în comparație cu prejudiciul estimat, au fost singurele rămase în vigoare, dar atacate pe rând de inculpați.

Încercările de tergiversare a dosarului i-au făcut, apoi, pe avocații inculpaților să recuze pe rând magistratul-judecător. După consumarea capitolului „recuzare”, avocații au trecut la cererile de amânare din cauze de vreme rea sau din lipsa unor expertize. Astfel, s-a ajuns la un bombardament cu cereri pentru expertizarea tehnologică și evaluare a fabricii de alcool din Focșani. Experții antamați de Jitea au avut grijă să tragă de timp, astfel încât s-a ajuns la amendarea unora dintre ei. Așa se face că expertul tehnic Elena Chirilă, care fusese amendată de instanță cu 3.000 de lei, a fost nevoită să atace amenda și să mai obțină o amânare pentru inculpați.

Avocații lui Jitea au atacat și expertiza realizată de Distrigaz Sud, firmă care constatase că la fabrica de alcool a traficantului fusese umblat la contorul de gaze și „turbina blocată cu un corp metalic.”

Liviu Jitea s-a adresat și Curții Constituționale, invocând excepția nulității absolute a interceptărilor telefonice, a înregistrărilor audio-video și a proceselor verbale ale acestora.

Cereri de recuzare

Și instanța Tribunalului Galaţi a dispus efectuarea unor expertize, dar multe dintre acestea nu s-au efectuat nici până în ziua de azi. Dosarul este plin și de cereri de recuzare, fiind depuse 20 de astfel de solicitări până acum. Majoritatea aparțin avocatului omului de afaceri Liviu Jitea. Toate solicitările au fost respinse, iar la un moment dat, derutat de cursul procesului, şi magistratul care judeca dosarul a formulat o cerere de abţinere, respinsă, de altfel.

După 8 ani de procese, omul de afaceri Liviu Jitea și acoliții săi sunt la un pas să scape de acuzații. Contactat de reporteri, Jitea a declarant că nu comentează decizia până când dosarul nu va fi definitiv și irevocabil închis, sub orice formă. (Foto: Liviu Jitea / Ziarul de Vrancea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here