Acasă Economie La loc comanda: Pe traseele din București-Ilfov vor opera STB, operatorii regionali...

La loc comanda: Pe traseele din București-Ilfov vor opera STB, operatorii regionali din Voluntari, Buftea și Chitila și operatorii privați

DISTRIBUIȚI

Autobuzele trebuie să fie omologate, să respecte orarul, să fie curate și sigure. Cine se califică?

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a prezidat ieri Consiliul Director al Asociației de Dezvoltare pentru Transport Public București-Ilfov (ADTPBI) care i-a reunit pe prefectul municipiului București, Speranța Cliseru, prefectul județului Ilfov, Marius Ghincea, președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, și mai mulți primari ai unităților administrativ-teritoriale, membri ai Consiliului.

În cadrul ședinței s-a discutat despre aplicarea măsurilor prevăzute de Planul de mobilitate urbană durabilă 2016-2030, astfel încât cetățenii din aria metropolitană București-Ilfov să beneficieze de un transport public la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță.

Tot ieri, s-a stabilit că pe traseele de transport București-Ilfov vor opera atât Societatea de Transport București (STB), fosta RATB, operatorii regionali aparținând localităților membre ale Asociaței (Voluntari, Buftea și Chitila), dar și operatorii privați, în condițiile asigurării acelorași standarde, indiferent de natura operatorului (public – STB, fost RATB, sau privat). Astfel, toți operatorii vor presta serviciul de transport cu autobuze conforme, omologate pentru acest tip de serviciu, vor asigura respectarea orarului aprobat, curățenia mijloacelor de transport și alte aspecte care țin de calitate și siguranță a călătorilor.

În regiunea București- Ilfov se vor introduce un bilet și un tarif unic pentru călători, urmând ca subventiile să fie acordate atât STB, cât și operatorilor regionali și celor privați, astfel încât transportul să se desfășoare la același cost și în aceleași condiții.

Pe agenda discuțiilor s-a aflat studiul de oportunitate pentru încheierea contractelor de delegare de gestiune pentru transportul in comun, precum și modul de lucru în cazul operatorilor privați. Astfel, conducerea asociației a fost mandatată să prezinte în termen de 7 zile modalitățile legale de atribuire a contractelor de delegare de gestiune către operatorii privați, până la atribuirea acestor contracte prin proceduri competitive (licitație), cu respectarea legislației naționale și europene (Directiva Europeană nr. 1370/2007).

Gabriela Firea a subliniat că Primăria Capitalei face eforturi considerabile pentru creșterea calității transpotului public, adoptând o serie de măsuri în utlimii ani: înnoirea parcului auto al STB cu autovehicule nepoluante, modernizarea unor linii de tramvai, dar  și amplasarea de separatoare față de traficul rutier general: “Una  dintre preocupările constante ale Primăriei Capitalei este de îmbunătăți  transportul public, așa încât tot mai mulți cetățeni, atat cei care locuiesc in Bucuresti, cat si cei care fac naveta din Ilfov, sa renunte la masinile personale în favoarea transportului public, a declarat Gabriela Firea.

Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, s-a referit la un aspect cunoscut deja pentru zona București-Ilfov, și anume că mare parte dintre locuitorii județului Ilfov vin să lucreze în Capitală, sau își aduc copiii aici la școală, context în care asigurarea unui transport public de calitate și stimularea mobilității sunt esențiale pentru dezvoltarea economică a întregii regiuni.

La finalul ședinței, Adrian Mihai a fost mandatat să preia prerogativele funcției de director general al Asociației, Aura Răducu urmând să ocupe funcția de director adjunct, cu atribuții în accesarea fondurilor europene.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti Ilfov, înființată în aprilie 2017, este formată din reprezentanţi ai CGMB, ai Consiliului Judeţean Ilfov şi ai consiliilor locale. Preşedintele ADITPBI este primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Una dintre măsurile cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov este înfiinţarea acestei societăţi, cu scopul de a asigura şi monitoriza transportul în comun în Bucureşti şi Ilfov, de a elabora planul integrat de transport şi circulaţie la nivelul regiunii pentru transportul public de călători şi de a monitoriza implementarea lui, de a asigura integrarea tarifară şi introducerea sistemelor moderne de e-ticketing şi management de trafic şi transport etc.

 

2 COMENTARII

  1. sunt din tunari ilfov , de ani de zile ne chinuim cu aceste asa zise maxi taxi in realitate fiind niste dube , din toate punctele de vedere jalnic , ilfovul vrea un singur lucru sa intre in mama naibii o data STB -ul sa avem reduceri si gratuitati pentru pensionari handicap elevi studenti masini civilizate timpul asteptarii in statie scurt si traseul care sa faca legatura tunari metrou aurel vlaicu sau pipera circula zvonuri ca ar luao pe la iancu nicolae ,in acest caz ar fi bagate degeaba toata lumea vrea legatura cu metroul ma refer la cei din tunari , sa se termine o data cu mafia care doreste aceste nenorocite de maxi taxi ca vad ca orice se face tot in aceasi situatie suntem de atatia ani adica tot chinul cu maxi taxi avem si STB nu exista

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here