Acasă Social Laboratoare mobile pentru analiza ADN, în sprijinul Ucrainei pentru a identifica victimele...

Laboratoare mobile pentru analiza ADN, în sprijinul Ucrainei pentru a identifica victimele de război

DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea în Ucraina, au furnizat echipamente de testare pentru laboratoarele mobile ADN pentru a ajuta poliția ucraineană să identifice mai rapid civilii uciși în timpul războiului. Asistența, oferită în cadrul proiectului „EU Support to Strengthening Integrated Border Management in Ukraine”, finanțat de Uniunea Europeană, include cartușe cu reactivi și aplicatoare în valoare totală de 120.000 de euro.

Noul echipament permite echipelor criminalistice să identifice cadavrele într-un timp mult mai scurt – 94 de minute, comparativ cu o procedură obișnuită de testare care durează de la câteva zile la luni. Cu posibilitatea de a testa până la cinci probe diferite de ADN și de a potrivi automat rezultatele, acesta poate fi folosit și pentru investigarea violenței sexuale legată de conflict, precum și pentru prevenirea traficului de persoane.

Unitățile mobile pentru analiza ADN sunt utilizate pe scară largă în zonele care au fost returnate sub controlul guvernului ucrainean. „Poliția Națională investighează cazurile de ucidere în masă și tortură ale cetățenilor ucraineni, precum și atacuri cu rachete și lovituri de artilerie care au ca rezultat un număr mare de persoane ucise. De la începutul agresiunii militare, anchetatorii au inițiat peste 66.000 de proceduri penale cu privire la infracțiunile comise de militarii Federației Ruse în Ucraina”, a declarat Ivan Vyhivskyi, șeful interimar al Poliției Naționale a Ucrainei.

 În martie 2023, 3.000 de persoane ucise au fost identificate cu sprijinul laboratoarelor ADN utilizate de poliție.

„Predarea truselor criminalistice nu inspiră nicio bucurie. Dar inspiră încredere că atrocitățile ruse din Ucraina vor fi aduse în fața justiției, datorită muncii asidue a forțelor de ordine ucrainene și sprijinului UE și comunității internaționale”, a menționat ambasadorul Matti Maasikas, șeful delegației UE în Ucraina.

„Războiul la scară largă care a intrat în al doilea an a pus sub presiune capacitățile agențiilor de aplicare a legii din Ucraina, deoarece se ocupă de încălcarea drepturilor omului. Sprijinind Poliția Națională a Ucrainei, OIM contribuie la îmbunătățirea securității umane în Ucraina și ajută la alinarea familiilor care nu cunosc soarta celor dragi”, a declarat Anh Nguyen, șeful misiunii la OIM Ucraina.

De la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei, Misiunea de Monitorizare a Drepturilor Omului din Ucraina a confirmat că peste 8.000 de civili au fost uciși. Cu toate acestea, bilanțul real al războiului este considerat a fi mai mare, deoarece multe zone rămân inaccesibile pentru o investigație adecvată.

 

2 COMENTARII

  1. […] Uniunea Europeană și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea în Ucraina, au furnizat echipamente de testare pentru laboratoarele mobile ADN pentru a ajuta poliția ucraineană să identifice mai rapid civilii uciși în timpul războiului. Asistența, oferită în cadrul proiectului „EU Support to Strengthening Integrated Border Management in Ukraine”, finanțat de Uniunea Europeană, include cartușe cu […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here