Amplasarea celui mai puternic laser din lume la Măgurele, prin proiectul pan-european ”Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics/ELI – NP”, este cel mai important proiect ştiinţific găzduit vreodată de România şi oferă ţării noastre perspectiva de a fi un pol de atracţie pentru comunitatea ştiinţifică din întreaga lume, este de părere Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov.
ELI – NP și Laser Valley sunt două proiecte extrem de ambițioase pentru Ilfov. Laser Valley va cuprinde zona de dezvoltare şi implementare a rezultatelor cercetării și va aduce valoare adaugată, creștere economică, crearea de noi locuri de muncă bine platite şi dezvoltarea regiunii.
Pe 23 noiembrie, va fi organizată o conferință de lansare a procedurii de achiziţie referitoare la studiul de fezabilitate pentru Parcul Ştiințific Măgurele.
Este important ca guvernul în funcție sau următorul executiv să înțeleagă nevoia unei dezvoltări integrate în zonă, pentru că, altfel, se va trece dinspre București spre Laserul de la Măgurele doar cu avionul sau elicopterul, atenționează Petrache.
Guvernul va susține un mecanism de intervenție teritorială integrată în vederea dezvoltării Clusterului de la Măgurele în jurul proiectului laserului de mare putere, a declarat Adrian Curaj, Înalt Reprezentant al premierului pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe știință, inovare și antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP. Premierul a fost impresionat de proiect de când era comisar european și i-a devenit un proiect drag, dar, la acel moment, accentul era pus pe unicitatea științifică și oportunitatea tehnologică. A apărut evidentă șansa pe care o avem ca, pornind de la această unicitate, să ne gândim la modul în care, valorificând-o, vom putea discuta de dezvoltare. Este vorba de modul în care un întreg teritoriu va beneficia de șansa de a avea localizată aici nu numai o infrastructură de unicitate mondială ELI-NP, dar și de o concentrare științifică și tehnologică, de o zonă care are tradiție și o zonă care are o ofertă deosebită”, a spus Adrian Curaj, în mesajul prezentat din partea premierului participanților la prima conferință anuală a Clusterului de la Măgurele (Măgurele High Tech Cluster – MHTC).
Potrivit acestuia, premierul consideră ”o premieră” pentru România ca, ”pornind de la o mișcare științifică, să se genereze un proiect de dezvoltare”. ”Consideră esențială participarea, implicarea administrației locale, a municipiului București, cât și a Consiliului Județean Ilfov. Evident, mai sunt și alte unități administrative în zonă pe teritoriul acesta care va fi afectat. Cu siguranță, este vorba de județul Giurgiu, pentru că implicațiile sunt importante, atât în legătură cu axa de transport și de mobilitate, care este Dunărea, și, evident, există o așteptare de la acest proiect să fie asociat ca proiect important Strategiei Dunării. Se vor face demersuri din punctul acesta de vedere”, a spus oficialul guvernamental.
El a amintit că în 2015 s-a încheiat cu bine faza I a proiectului ELI-NP Măgurele, iar în 2016 a fost semnat contractul pentru faza a II-a.
Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a declarat, cu prilejul evenimentului, că, în prezent, în zona Măgurele se află în faza dezvoltării două proiecte. ”Ne aflăm în fața a două proiecte: proiectul propriu-zis – dezvoltarea celui mai mare laser din lume și un proiect adiacent, care poate să facă posibilă transferarea cercetării științifice către oameni, spre beneficiul oamenilor. Primul proiect poate să funcționeze independent, al doilea proiect, numai dacă primul este o certitudine. Putem să spunem aproape 100% că este o certitudine. Ce e foarte important de făcut astăzi – parcul științific, fără acesta nu ar fi închis acest mare proiect. Din păcate, la noi, lucrurile merg mai greu, dar e bine atunci când merg. Ca să facem acest parc științific ne trebuie spațiul unei unități militare pe care ne chinuim să-l transferăm în proprietatea CJ, să sperăm că închidem acest lucru în acest an”.