Acasă Economie ”Laserul de la Măgurele este exact aplicația pură a teoriei lui Mourou”

”Laserul de la Măgurele este exact aplicația pură a teoriei lui Mourou”

DISTRIBUIȚI

Gerard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, a primit premiul Nobel pentru Fizică 2018

”Laserul de la Măgurele este exact aplicația pură a teoriei lui Mourou, pe care am ales-o în 2010-2011 ca soluție pentru cercetările din România”, a declarant, potrivit EduPedu.ro, deirectorul celui mai mare proiect de cercetare a laserilor din lume, Nicolae Zamfir.

După cum se știe, francezul Gerard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, a primit premiul Nobel pentru Fizică 2018.

Marian Petrache, președinte Consiliul Județean Ilfov: ”De la momentul preluării președinției Consiliului Județean Ilfov, am susținut cu toate forțele proiectul ELI-NP, iar asocierea cu Institutul National de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei în proiectul Măgurele Svience Park dovedește asta. Suntem bucuroși de reușita profesorului Gerard Mourou, părintele științific al ELI NP. Felicitări, domnule profesor! Consider că vorbele profesorului Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) sunt cele mai potrivite în acest moment”.

Prof. Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP): ”Împreună cu Gérard Mourou, în urma unor discuții de acum 10 ani, am stabilit că în România să se construiască un centru în care să se unească cele două comunități: fizica laserilor cu fizica nucleară. Misiunea ELI-NP este să folosim mijloacele și tehnologiile fizicii nucleare în caracterizarea interacției laserului de mare putere cu materia. S-a construit pe această idee un întreg caz științific al centrului, care apoi a constituit argumentația prezentată la Comisia Europeană, pentru aprobarea centrului. Ideea de centru ELI-NP a venit în urma discuțiilor prijeluite de vizita lui Gerard Mourou la Măgurele. Deci este de fapt un fel de naș al proiectului. Centrul de la Măgurele este exact aplicația descoperirii din 1985 a lui Gérard Mourou și a Donnei Strickland, numită Chirped Pulse Amplification (CPA). Pe scurt, teoria lui Gérard Mourou spune că, pentru a crește puterea laserului, te izbești de dificultăți tehnice pentru că prea multă lumină concentrată topește tot. Ideea lor a fost că întâi se lungește pulsul, se amplifică acel puls, se trece prin tot sistemul optic fără să-l distrugă și la sfârșit se compresează, se trece de la nanosecunde la femtosecunde. Deci se compresează numai la sfârșit, după ce trece prin tot sistemul și se folosește întreaga putere numai la final, când interacționează cu materia. Al doilea lucru făcut împreună cu Mourou: am construit cazul științific. Adică am stabilit ce experimente se pot face, atât cercetare fundamentală, cât și aplicativă. Prin aceasta am demonstrat utilitatea acestei metode în fața Comisiei Europene. În acest moment, la Măgurele se urcă puterea încet-încet, pentru a ajunge la 10 PW în primăvară. Puterea declarată din mai, 3 Peta Wati (PW) a fost organizată cu teste, cu comisie, cu validarea rezultatelor. Acum se urcă încet pe componente, nu sunt măsurători. În mai s-a demonstrat că laserul merge. Noi suntem cei care am demonstrat în lume că ideea lui Mourou merge la 1 PW. În domeniul laserilor, este cel mai mare proiect din lume. Laserul de la Măgurele este exact aplicația pură a acestei idei a lui Mourou; teoria lui Mourou am ales-o în 2010-2011 ca fiind soluția pentru centrul de la Măgurele”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × two =