Acasă Editorial Laudă-mă gură ….

Laudă-mă gură ….

DISTRIBUIȚI

Antuanela ROȘIORU

Dl. W simte nevoia să-și spună părerea despre funcționarea ”aproape în regulă” a Comitetului Național pentru Coordonarea Vaccinării. Din care nu face parte. Iar rezultatul pare mai degrabă o subminare din interior o încrederii pe care Guvernul vrea să o câștige din partea cetățenilor, în acest organism.

Pentru omul obișnuit, în general neatent la cine și ce treabă are în acest comitet, dl. W lasă impresia că este axul comitetului. Atât doar că dl. W nu este membru al Comitetului, nu este medic și nici nu a participat la elaborarea strategiei naționale de vaccinare. Recent, dl. W a spus despre activitatea Comitetului că este ”aproape rezonabilă” și, sub pretextul transparenței și al grijii pentru cei vulnerabili, a dat de înțeles că breșele din strategie au dat prilejul unora să se vaccineze peste rând, ba mai mult, a amenințat cu sancțiuni. Concret, nu a explicat. A vorbit despre neconcordanțe între platforma de vaccinare și Registrul Național de Vaccinare, dar asta nu înseamnă, obligatoriu, că cele 1.000 de persoane la care dl. W a făcut referire s-au băgat în față. Dar dl. W vorbește ca și când rezolvă personal problemele neanticipate, dar apărute în campania de vaccinare, dă dispoziții STS, dă dispoziții Comitetului, îi pune pe toți la punct.

Cu o tehnică de comunicare insidioasă, dl. W sugerează erori pe care, de la înălțimea demnității pe care temporar o ocupă, le va verifica și rezolva, eventual chiar sancționa. Numai că nu-i treaba lui. E a premierului, cel care coordonează Comitetul. Poziționarea dlui. W în raport cu campania de vaccinare și Comitetul indică un politician lunecos, extrem de atent cu propria imagine, care se va asocia cu campania de vaccinare doar dacă lucrurile se vor termina cu bine și își va putea exploata favorabil propria contribuție. Dacă va fi un eșec, va avea posibilitatea să reamintească tuturor că i-a avertizat.

Dl. W a mai vorbit și despre ”garantarea sfârșitului pandemiei”. Dar nici acest lucru nu e treaba lui. E a Organizației Mondiale a Sănătății, iar la scară națională – a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, al cărui președinte este…. premierul.

Atitudinea dlui. W nu îmbracă deloc forma colaborării loiale între instituții, ci este mai degrabă atitudinea politicianului care sare cu bocancii în capul specialiștilor. Poate că dlui. W nu-i place dl. Gheorghiță, poate nu-i plac medicii, poate nu-i plac militarii…. Până una-alta, însă, dl. Gheorghiță este cel mai îndreptățit să vorbească, nu politicienii…. Dacă mâine cade Guvernul, politicienii pleacă, dar specialiștii trebuie să rămână, pentru că ei dau stabilitatea și predictibilitatea sistemului. De aceea președinte al comitetului a fost numit un medic epidemiolog, pe deasupra și militar, nu un politician. Din ambele ipostaze, dl Gheorghiță este în afara politicului, ceea ce îi conferă, concomitent, știința, capacitatea și echidistanța în luarea deciziilor, atribute pe care un politician cu greu le poate îndeplini.

Campania de vaccinare nu este despre politicieni, ci despre oameni. Și este făcută de medici, dacă se poate epidemiologi.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here