Acasă Social Legea care prevede predarea medicamentelor expirate către spitale nu are norme de...

Legea care prevede predarea medicamentelor expirate către spitale nu are norme de aplicare

DISTRIBUIȚI

 În Monitorul Oficial, Partea I nr. 916 din 11 octombrie 2023 a fost publicată Legea nr. 269/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, potrivit căreia medicamentele expirate şi/sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale.

Costurile trebuie asigurate de la bugetul de stat, prin Ministerului Sănătăţii.

Deși Legea a intrat în vigoare în octombrie 2023, normele nu au fost încă publicate, iar spitalele nu ştiu cum să se organizeze pentru a primi astfel de deşeuri periculoase.

Medicamentele expirate sunt considerate deşeuri periculoase. Se estimează că, anual, în România ajung la gunoi sau în canalizări aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate.

La nivelul Uniunii Europene, încă din anul 2013, legislația în vigoare recunoaște faptul că poluarea solului și a apei cu deșeuri farmaceutice este o problemă în creștere pentru mediul înconjurător. UE este pe locul doi la nivel mondial în ceea ce privește consumul de medicamente. Din nefericire, în majoritatea statelor membre UE aproximativ 50% din medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu.

studiile arată că efectele medicamentelor expirate ce ajung în natură sunt mai ușor de observat la nivelul mediului și faunei. Efectele pe care acestea le au asupra sănătății noastre sunt mai puțin clare, însă anumite efecte au fost deja observate și înregistrate de medici.

Medicamentele conțin substanțe chimice active, care odată ajunse în mediu pot contamina solul și apa. Ambalajele medicamentelor sunt distruse în timp, iar substanțele chimice din acestea ajung în pânza de apă freatică, pe care o vor contamina. Riscul pentru România este semnificativ având în vedere că o parte importantă din populație folosește apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată înainte de consum. În aceste cazuri pot să apară îmbolnăvirile sau creșterea rezistenței la antibiotice.

Dintre medicamentele care ajung în mediul înconjurător, cele care pot afecta în cea mai mare măsură sănătatea ta sunt: antibioticele, medicamentele antimicotice, antiparazitare și anticancer. Expunerea pentru oameni la substanțele chimice din medicamentele ajunse în mediu se face prin apa de băut și prin reziduurile existente în legumele rădăcinoase, legumele cu frunze, pește, lactate și carne.

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinului Ministerului Sănătății nr. 962/2009, este specificat faptul că „Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.

Data de expirare este ultima zi in care producatorul garanteaza eficienta deplina si siguranta unui medicament. Producatorii de produse farmaceutice din toata lumea sunt obligati prin lege sa includa datele de expirare pe etichetele medicamentelor inainte de comercializare. Din motive legale, producatorii de medicamente nu au voie sa ofere recomandari privind stabilitatea unui medicament dupa expirarea termenului de valabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here