Acasă Politic Legea Tuță, adoptată: Mai puțină birocrație în administrație

Legea Tuță, adoptată: Mai puțină birocrație în administrație

DISTRIBUIȚI

Deputații au adoptat, la 13 octombrie 2021, proiectul de lege prin care instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale sau locale nu vor mai avea dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, pentru soluţionarea unui serviciu public, copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Legea inițiată de deputatul PNL de Ilfov George Tuță, susținută de toate partidele, merge la promulgare, apoi instituțiile publice vor fi obligate să îşi dezvolte baze de date interconectate şi proceduri simplificate de interogare a acestora. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Practic, documentele solicitate în original sau copie de administraţia publică se regăsesc în baze de date existente la nivelul altor autorităţi publice, nefiind necesar decât un transfer electronic de cunoaştere în interiorul statului.

Tuță: ”Încă de la începutul mandatului am avut în plan o inițiativă legislativă care să interzică instituțiilor publice să ceară oamenilor copii după acte emise tot de instituții publice. Spre exemplu, serviciul de parcări de reședință din multe orașe nu va mai avea voie să solicite copii după acte de la acei șoferii care doresc să își prelungească un contract de închiriere. Azi, solicitantul trebuie să aducă o copie de buletin și una de talon pentru a dovedi că locuiesc la adresă și au dreptul la loc de parcare. Or, toate aceste informații sunt deja în posesia statului român. Care fie nu știe unde să le caute, fie îi este mai comod să vi le ceară iar și iar în fiecare an. Vreau să forțez administrația publică să fie inovativă, să găsească soluții pentru a repara o aiureală administrativă ce ține de 30 de ani. (…) Vreau să le mulțumesc colegilor parlamentari că au votat pentru adoptarea unei legi cu foarte puține paragrafe, dar care are 600 de cuvinte cu multă substanță. Legea vorbește scurt și apăsat despre interzicerea copiilor inutile, care se adună la dosarul cu șină. În prezent, statul emite niște documente pe care le cere din nou. De aceea era nevoie să facem o simplificare a birocrației, să mai facem un pas spre digitalizarea statului. Sunt în vigoare 800 de legi prin care se solicită copii după acte pe care tot statul le-a emis. Prin actuala lege instituțiile vor fi nevoite să recurgă la soluții simple să transmită acte între ele, de exemplu prin e-mail. Pe mai departe, vreau ca fiecare dintre noi să ajute la implementarea acestei legi, să îi încurajăm pe cei din administrația publică să nu fie reticenți la schimbare, ci să privească spre viitor”.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here