Lia Savonea a fost validată, miercuri, de plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcția de președinte CSM, judecătorul fiind singurul candidat pentru această poziție. De asemenea, Nicolae-Andrei Solomon a fost validat pentru funcția de vicepreședinte al CSM pentru anul 2019.
CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.
Plenul CSM s-a reunit miercuri, 12 decembrie a.c., pentru a-şi alege noua conducere, într-o ședință la care a participat și președintele Klaus Iohannis.
Secţia pentru procurori l-a desemnat marţi pe procurorul Nicolae-Andrei Solomon drept candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Lia Savonea este considerată a avea legături cu zona PSD, iar presa a scris de-a lungul timpului şi despre relaţia soţului ei cu fostul senator PSD Cătălin Voicu. Potrivit informaţiilor apărute în mass-media, avocatul Mihai Savonea a recunoscut că i-a acordat consultanță lui Voicu, condamnat la închisoare.
Luna trecută, judecătoarea a cerut CSM revocarea din funcție a președintei ÎCCJ Cristina Tarcea, pe motiv că nu a aplicat modificările de la Legea 304/2004 privind constituirea completurilor de cinci judecători, care judecă speţe precum cea care-l vizează şi pe Liviu Dragnea.
Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM s-a aflat şi prezentarea raportului de activitate al instituţiei pe anul 2018, în mandatul judecătorului Simona Camelia Marcu – preşedinte – şi al procurorului Codruţ Olaru – vicepreşedinte.