Acasă Economie Liberalii au discutat despre noul program economic de relansare

Liberalii au discutat despre noul program economic de relansare

DISTRIBUIȚI

Conducerea PNL a discutat în ședința de luni noul program economic de relansare, pe care guvernul îl va finaliza și îl va implementa, a anunțat premierul Ludovic Orban. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a detaliat pentru G4Media.ro câteva dintre măsurile conținute în acest program care are ca scop relansarea activității economice afectate profund de criză provocată de pandemie. Programul va conține o parte consistentă de granturi, adică fonduri nerambursabile, pe care guvernul le va acorda grație finanțărilor de la Comisia Europeană. La acestea se vor adăuga și împrumuturi și garanții de stat.

În ceea ce privește granturile, acestea vor fi în valoare de 3,125 miliarde de euro. Sursele de finanțare vor fi programul ReactEU al Comisiei Europene (un program total de 55 miliarde euro sub formă de Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei dedicat special ieșirii din criză) și relocările între proiecte la nivelul programelor europene aflate deja în implementare în România, a declarat Boloș.

”Ce tipuri de granturi vor fi alocate pentru redresarea economică:

Granturi pentru firmele din domeniul horeca (turism, alimentație publică) – o sumă fixă în functie de cifra de afaceri.

Granturi pentru IMM-urile în care patronul este și singurul angajat (2.000 euro) și care nu au beneficiat de nici un alt ajutor.

Granturi pentru investiții până la 200.000 euro pentru diverse domenii de activitate puternic afectate de criză (turism, horeca, transport auto, industria de evenimente).

Granturi pentru investiții cu impact semnificativ (între 2 și 6 milioane).

Granturi pentru crearea de noi locuri de muncă în care să fie încadrați studenți.

Granturi pentru antreprenoriat rural (producție, procesare, distribuție, ambalare în zona agricolă).

Granturi pentru pentru digitalizarea IMM-urilor, destinat celor care vor să își automatizeze și digitalizeze fluxurile – mai ales la activități de producție/

Granturi pentru integrarea tinerilor cu vârste între 16 și 29 de ani. Sunt discuții cu Comisia Europeană să ne permită să investim și să asigurăm granturi de exemplu pentru inginerii care au terminat o facultate de zootenie și să își poată deschidă imediat o fermă

Când trebuie cheltuiți acești bani? ”Condiția de accesare a acestor fonduri europene de 3,125 miliarde de euro e să încheiem contractele de finanțare până la 31 decembrie 2020. Banii pot fi cheltuiți apoi până la finalul anului 2023”, a mai spus Marcel Boloș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 3 =