Acasă Economie Liberalizarea temporară a comerțului pentru produsele din Ucraina încetează, de facto, în...

Liberalizarea temporară a comerțului pentru produsele din Ucraina încetează, de facto, în iunie

DISTRIBUIȚI

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a cerut săptămâna trecută puncte de vedere din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și Administrației Prezidențiale, pentru a pregăti poziția României în cadrul instituțiilor europene, având în vedere prelungirea prevederilor Regulamentului (UE) 2022/870 privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene, valabil până la data de 5 iunie a.c.

Până la această oră, MAT a primit punctul de vedere al MAE, care a comunicat demersurile realizate pentru sprijinul multidisciplinar acordat Ucrainei, dar și cu privire la identificarea de soluții pentru diminuarea problemelor întâmpinate de fermierii români.

MADR a transmis că susține poziția și propunerile premierului României din Scrisoarea comună transmisă de Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia către Comisia Europeană cu privire la măsurile de contracarare a efectelor negative ale majorării importurilor de produse agroalimentare originare din Ucraina pe piața internă a UE, subliniind importanța introducerii taxelor vamale și a contingentelor tarifare în cazul în care importurile de produse agroalimentare originare din Ucraina cauzează prejudicii grave producătorilor din România.

Suplimentar, MADR evidențiază că există în continuarea aspecte sensibile:

Producătorii din România se vor confrunta cu lipsa capacității de depozitare.

Activarea măsurii de salvgardare accelerate pentru evitarea perturbării lanțurilor de aprovizionare cu alimente la nivelul UE și, implicit, asigurarea condițiilor de concurență echitabilă pe piața internă UE.

Importanța monitorizării periodice, de către Comisia Europeană.

Întărirea controalelor în vederea respectării de către operatorii economici din Ucraina, a standardelor sanitar-veterinare și fitosanitare, respectiv a celor privind siguranța alimentară, în cazul exporturilor de produse agroalimentare pe piața internă.

Facilitarea exporturilor de produse agroalimentare originare din Ucraina către piețele de desfacere tradiționale, cu impact pozitiv asupra asigurării securității alimentare globale, si, totodată, de a evita efectele negative asupra producătorilor agricoli din România. Solicită Comisiei Europene să propună o soluție comună a UE, astfel încât, împreună cu Programul Alimentar Mondial (PAM) să asigure achiziționarea de cereale ucrainene, pentru ca acestea să nu ajungă în statele membre UE și să se îndrepte către state terțe.

Creșterea sumei fondurilor UE alocate masurilor de sprijin ale UE și trebuie suplimentate resursele financiare, deoarece PAC și bugetele naționale nu sunt suficiente.

Potrivit articolului 11 din Regulamentului (UE) 2022/870 care a stabilit facilitățile la export pentru mărfurile din Ucraina,  ”în vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei de a suspenda temporar regimurile preferențiale și de a introduce măsuri corective, astfel cum se menționează la articolele 3 și 4 din prezentul regulament, în cazurile în care producătorii din Uniune de produse similare sau aflate în concurență directă sunt sau ar putea fi grav afectați de importurile realizate în temeiul prezentului regulament. Respectivele competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului”.

De asemenea, ” sub rezerva unei anchete a Comisiei, este necesar să se prevadă posibilitatea de a reintroduce taxele vamale aplicabile în temeiul Acordului de asociere, în cazul importurilor oricăror produse aflate sub incidența prezentului regulament care cauzează sau riscă să cauzeze dificultăți grave producătorilor din Uniune de produse similare sau aflate în concurență directă”.

Regulamentul (UE) 2022/870 privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului pentru produsele din Ucraina încetează, de facto, în data de 5 iunie 2023.

2 COMENTARII

  1. […] Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a cerut săptămâna trecută puncte de vedere din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și Administrației Prezidențiale, pentru a pregăti poziția României în cadrul instituțiilor europene, având în vedere prelungirea prevederilor Regulamentului (UE) 2022/870 privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here