Acasă Economie LICEENII DIN ILFOV, ÎNCURAJAȚI SĂ DEVINĂ OAMENI DE ȘTIINȚĂ

LICEENII DIN ILFOV, ÎNCURAJAȚI SĂ DEVINĂ OAMENI DE ȘTIINȚĂ

DISTRIBUIȚI

ROSAAgenția Spațială Română (ROSA) invită elevii de liceu din București și Ilfov să se înscrie la Competiția Națională de Rovere Exo-RO, organizată cu Biroul European de Resurse pentru Educație Specială – ESERO România. Evenimentul marchează 20 de ani de la reorganizarea ROSA și are cu scopul de a trezi interesul acestora față de domeniul spațial, de a crește calitatea învătământului prin formarea de competențe profesionale pentru tineri și de a încuraja viitorii oameni de știință. Competiția se va desfășura până în septembrie 2015 și este deschisă tuturor elevilor de liceu care urmează cursurile la zi și care au între 14 și 19 ani.

Elevii pot participa la concurs în echipe mixte de câte trei provenind din aceeași instituție de învățământ, coordonati de un profesor de științe. Aceștia vor primi misiunea de a construi un rover (vehicul spațial) de dimensiuni mici, organizatorii urmărind să testeze cunoștințele practice din domeniile STEM ale elevilor. Proiectele lor vor fi construite urmând obiectivele unui robot de explorare planetară, care va fi proiectat astfel încât să îndeplinească atât misiunea principală, cât și pe cea secundară a competiției.

Misiunea științifică principală – obligatorie pentru fiecare echipă – constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix făcându-se abstracție de decalajul temporal care ar exista în realitate între locul explorat și centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică și temperatura mediului înconjurător) și transmiterea de imagini.

Misiunea științifică secundară constă în colectarea unor eșntioane, precum și măsurarea altor parametri locali (de exemplu compoziția atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflați la bordul roverului în vederea determinării habitabilității sitului de către oameni și determinarea din acești parametri ai posibilității existenței vieții locale (analiză metan, umiditate, pH, radiații etc.) cu senzori la alegere.

Această competiție este o continuare firească a demersurilor pe care Agenția Spațială Română le face pentru atragerea publicului tânăr către domeniul spațial, pentru popularizarea științei și pentru a încuraja tinerii talentați din România, vizionari și pasionați de știință să aleagă o carieră în acest domeniu, a declarat Virgiliu Pop, manager ESERO România, cercetător științific al Agenției Spațiale Române. ”Considerăm că inovația, creativitatea, lucrul în echipă, profesionalismul și pasiunea – valorile care stau la baza Compețitiei Naționale de Rovere Exo-RO – sunt totodată atributele esențiale în procesul de formare a viitorilor oameni de știință și cercetători. De aceea, suntem încrezători că vom ajuta tinerii să se îndrepte către o carieră științifică sau tehnologică, prin testarea cunoștințelor lor în cadrul concursului nostru”, a completat acesta.

Înscrierile sunt deschise până la 16 iunie și vor fi realizate de profesorul coordonator al fiecărei echipe. După anunțarea finaliștilor competiției de către ROSA, în data de 19 iunie, echipele rămase în concurs vor avea la dispoziție perioada 20 iunie – 10 septembrie pentru a realiza roverele. Prezentarea proiectelor și premierea câștigătorilor vor avea loc la Vulcanii Noroioși în cursul lunii septembrie 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here