Prima ediție a conferinței „Liderii Viitorului”, organizată de Statul Major al Forțelor Terestre, a avut loc miercuri, 25 septembrie, la Palatul Băncii Naționale a României.
Evenimentul a fost dedicat celor mai buni tineri ofițeri (cu gradele de locotenent și căpitan) încadrați în funcții de comandă în structuri ale Forțelor Terestre Române, selecționați pentru Programul pentru evoluția liderilor din Forțele Terestre „Liderii Viitorului”, derulat cu începere din acest an.
Lucrările conferinței au fost deschise de ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, care a subliniat că „Armata României are nevoie de lideri cu viziune, capabili să creeze și să coordoneze echipe, pregătiți să-și asume decizii și să acționeze cu rapiditate la schimbările din mediul ostil în care le vor fi încredințate misiuni din ce în ce mai dificile”.
Ministrul i-a îndemnat pe tinerii comandanți să-și atingă potențialul și i-a asigurat că MApN are nevoie de fiecare dintre ei, de întreaga lor expertiză, de competențele și abilitățile fiecăruia și, mai ales, de ambiția de a rămâne cei mai buni. „Pentru că sunteți cei mai buni, sunteți elita generației dumneavoastră!”.
În context, Angel Tîlvăr a apreciat că nu poate fi identificată, în istoria ultimelor trei decenii, o perioadă mai plină de provocări de securitate și mai complicată decât cea pe care o traversăm în prezent. „În contextul degradării semnificative a situației regionale de securitate, cauzată de agresiunea Rusiei, cu provocări pe care le credeam rămase în cărțile de istorie, Armata României a demonstrat că are capacitatea de a se adapta, de a acționa coerent în interior și în coordonare cu structurile aliate pentru întărirea capacităților de apărare și descurajarea agresiunilor”, a spus ministrul apărării naționale.
Evenimentul a fost moderat de șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-locotenent Ciprian Marin. Au ținut prelegeri șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Michael L. Dickerson, ambasadorul Ucrainei în România, E.S. Ihor Prokopchuk, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Forțelor Terestre Finlandeze, general-locotenent Pasi Valimaki, campioana olimpică la natație Camelia Potec, precum și alte personalități reprezentative din țară și de peste hotare.
În încheierea conferinței, generalul-locotenent Ciprian Marin a subliniat importanța proiectului, evidențiind temele abordate, pe care tinerii lideri trebuie să le aibă în vedere, în exercitarea actului de comandă: construirea echipei, asumarea responsabilităților, mentalitatea de învingător, inițiativa, disciplina, caracterul, meritocrația, fără să scape din vedere că resursa cea mai prețioasă a unei organizații sunt oamenii
Programul pentru evoluția liderilor din Forțele Terestre „Liderii Viitorului” a fost instituit la 26 martie 2024, la inițiativa șefului Statului Major al Forțelor Terestre, ca model pentru realizarea coeziunii și schimbului de experiență între generații.
La propunerea comandanților de unități, în program au fost selecționați aproximativ 100 de ofițeri cu gradul de locotenent sau căpitan, cu vârste cuprinse între 22 și 30 de ani.
Criteriile de selecționare vizează cele mai importante trăsături necesare liderilor militari de succes: caracterul – care îi evidențiază în raport cu colegii de pe aceeași treaptă ierarhică; inițiativa – implicarea pro-activă în proiecte la nivelul structurii din care face parte; capacitatea de a conduce – prin motivarea și instruirea militarilor aflați în subordine pentru a obține rezultate remarcabile în procesul de instruire și în misiuni, inclusiv în afara teritoriului național; capacitatea de a crea echipe – prin polarizarea militarilor aflați în subordine pentru obținerea de performanțe în activitate; abilități de comunicare – atât în limba română, cât și în limbi de circulație internațională.
Ofițerii acestui grup vor fi angrenați în activități și proiecte desfășurate la nivelul SMFT, cum ar fi; participarea la întâlniri cu lideri militari naționali și internaționali, participarea ca observatori la exerciții majore desfășurate pe teritoriul național sau în afara acestuia, participarea la diferite seminare/ateliere/grupuri de lucru pentru elaborarea unor soluții la probleme specifice nivelului ierarhic, participarea la cursuri și stagii de pregătire organizate de partenerii internaționali ai Forțelor Terestre Române.
[…] Prima ediție a conferinței „Liderii Viitorului”, organizată de Statul Major al Forțelor Terestre, a avut loc miercuri, 25 septembrie, la Palatul Băncii Naționale a României. Evenimentul a fost dedicat celor mai buni tineri ofițeri (cu gradele de locotenent și căpitan) încadrați în funcții de comandă în structuri ale Forțelor Terestre Române, selecționați pentru Programul pentru […] Citeste mai mult […]