Acasă Anchete  Locuitorii din Chiajna si Chitila, ”bombardați” cu hidrogen sulfurat 

 Locuitorii din Chiajna si Chitila, ”bombardați” cu hidrogen sulfurat 

DISTRIBUIȚI

poluareMinisterul Mediului se află în alertă după ce au fost descoperite valori de hidrogen sulfurat care depășesc limitele normale în partea de nord-vest a Capitalei. Au fost depuse până acum peste 1.000 de sesizări din partea cetățenilor care au simțit un disconfort olfactiv şi persistent, repetitiv. .

”În urma numeroaselor sesizări ale cetăţenilor municipiului Bucureşti şi ale cetăţenilor judeţului Ilfov, avem peste 1.000 de sesizări, care reclamă faptul că se simte un disconfort olfactiv şi persistent, repetitiv, în cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei şi localităţile Chiajna şi Chitila. În urma acestui fapt, am solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Bucureşti să efectueze determinări în zonele unde s-au făcut sesizări, cu autolaboratorul din dotarea proprie. În urma interpretării buletinelor de analiză, s-a identificat ca indicator cu valori limită depăşite, hidrogenul sulfurat. Astfel, am ordonat Gărzii de Mediu Bucureşti şi Ilfov ca, în cursul săptămânii trecute să desfăşoare controale în zonă pentru a identifica sursa de poloare. Din datele preliminare, principala sursă de poluare, potenţial poluatoare, este depozitul de deşeuri menajere din raza Sectorului 1 Bucureşti”, a declarat Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, Bogdan Gheorghe Trif.

El a precizat că de luni, 25 iulie, comisarii Gărzii de Mediu Bucureşti şi ai Gărzii Naţionale de Mediu vor desfăşura un control amplu la groapa de gunoi, având ca principal scop identificarea potenţialelor pierderi pe instalaţie care cauzează această poluare. ”Împreună cu Agenţia Naţională de Mediu Bucureşti o să stabilim un program de monitorizare atentă a acestei instalaţii, cu puncte de monitorizare continue. Controlul va dura minimum două săptămâni, urmând ca imediat după control să vă ţinem la curent cu rezultatele pe care le găsim”, a mai spus comisarul.

Dacă se descoperă cu certitudine că IRIDEX este sursa poluării, compania va avea la dispoziţie 60 de zile să rezolve problema, altfel vor fi impuse sancţiuni şi îi va fi suspendată activitatea pe o perioadă de şase luni.

Garda Națională de Mediu monitorizează

Urmare a numeroaselor sesizări primite de la populația Capitalei și din județul Ilfov, care reclamă un disconfort olfactiv ce se manifestă în mod repetat în cartierele Pajura, Bucureștii Noi, Crângași, Militari, Drumul Taberei și în comunele Chiajna și Chitila, Garda Națională de Mediu a demarat o acțiune de controale pentru a identifica potențialele surse generatoare ale poluării din zonele afectate.

În paralel, tot la propunerea GNM, Agenția de Protecția Mediului București împreună cu Direcția de Mediu a Primăriei Capitalei au efectuat, în perioada aprilie-iunie 2016, o campanie de monitorizare a imisiilor din aer, pentru a identifica tipul poluantului semnalat de populație. Măsurătorile realizate cu laboratoare mobile au arătat că poluarea resimțită de locuitorii acestor zone este generată de prezența în aer a hidrogenului sulfurat. În același timp, controalele Gărzii Naționale de Mediu au condus spre concluzia că potențiala sursă semnificativă a acestei poluări cu caracter discontinuu este depozitul de deșeuri municipale din sectorul 1 al Capitalei. Acesta este dotat cu instalație de valorificare energetică a gazului de depozit și instalație de ardere la temperaturi înalte.

Verificările comisarilor GNM la acest obiectiv au pus în evidență nerespectări ale legislației de mediu (ex. nerespectarea autorizației integrate de mediu, respectiv faptul că instalațiile nu funcționau la parametrii stabiliți prin actele de reglementare), sancționate în ultima perioadă cu amenzi contravenționale în valoare totală de 430.000 de lei.

Întrucât poluarea are caracter discontinuu iar datele preliminare din controale indică drept sursa a poluării instalația de ardere la temperaturi înalte de pe amplasament, Garda Națională de Mediu a demarat o nouă inspecție la obiectivul amintit.

Aceasta se derulează în prezent și urmează să dispună, împreună cu Agenția Națională de Protecție a Mediului, monitorizarea în timp real a emisiilor instalației de ardere la temperaturi înalte pentru o analiză relevantă și pentru a stabili cu certitudine dacă instalația este sursa poluării. Datele rezultate în urma monitorizării vor fi analizate, în timp real, de specialiștii din instituțiile de mediu. – foto – stirimondene.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here