Acasă Economie LOCURI DE MUNCĂ PENTRU PERSOANELE DEFAVORIZATE

LOCURI DE MUNCĂ PENTRU PERSOANELE DEFAVORIZATE

DISTRIBUIȚI

foto MagureleAsociația Grupul pentru Dezbatere și Consens Social (GDCS) a organizat, la 29 aprilie a.c., în în Aula Facultății de Fizică din orașul Măgurele, conferința de presă privind începerea proiectului european ”PROgrame integrate pentru Creșterea șanselor de Ocupare din Regiunile București – Ilfov și Sud Muntenia” – PROCOR, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investește în oameni”, axa prioritară 6 ”Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de intervenție 6.1 ”Dezvoltarea economiei sociale”.

Proiectul are o valoare de 5.384.224,20 lei și va fi implementat până la finele acestui an. Obiectivul general îl constituie dezvoltarea economiei sociale prin înființarea, consolidarea și susținerea a opt structuri ale economiei sociale (SES), instrument flexibil și durabil pentru dezvoltarea economică, crearea de bunăstare și de locuri de muncă la nivel local, în special în mediul rural și promovarea de activități și servicii generatoare de profit pentru a ajuta persoane aparținând grupurilor vulnerabile din regiunile București – Ilfov și Sud Muntenia să se integreze pe piața muncii incluzivă. Proiectul promovează inițiative de afaceri bazate pe solidaritatea reciprocă, pe baza unui sistem de valori în procesul decizional democratic, iar promovarea priorității pentru ființa umană și nu pentru capital prevalează în distribuirea excedentelor. Vor fi create, potrivit managerului de proiect Carmen Andreșoi, 43 de locuri de muncă în cele opt SES-ri înființate. Grupul țintă este compus din 100 de persoane: familii cu peste doi copii, familii monoparentale, persoane care trăiesc din venitul minim garantat, persoane cu dizabilități și persoane de etnie romă.

Cele 43 de locuri de muncă vor fi menținute minim 14 luni de la închiderea perioadei de implementare, pentru asigurarea sustenabilității nefiind necesară o altă finanțare, lucru demonstrat prin afacerile din noile SES-uri create și prin faptul că se realizează veniturile necesare continuării activităților.

În Ilfov, la Măgurele, structura de economie socială vizează înființarea, în cadrul Asociației GDCS, a unei structuri care va avea la bază realizarea de machete, modelism pentru mașini și elemente de decor. Se urmărește astfel crearea a opt locuri de muncă la nivel local.

De asemenea, asociația va deschide, tot în acest oraș, un service în sistem de cooperativă socială, care va avea șapte membri copoperatori. Afacerea constă în prestarea de servicii de întreținere și repararea autovehicolelor din Măgurele și împrejurimi și cele care tranzitează zona. Componenta socială constă în desfășurarea de activități de informare privind regulile de circulație pietonală și instrucțiuni privind conștientizarea șofatului preventiv. Campania se adreasează în mod special persoanelor aflate în evidența Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Măgurele. Se urmărește crearea a opt locuri de muncă la nivelul comunității locale.

Prezent la eveniment, Bogdan Pântea, director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, a atras atenția că oamenii se tem, în general, de ceea ce este nou, dar este convins că proiectul va fi o reușită. Piața muncii este greu de accesat și de aceea proiectul înseamnă o oportunitate. ”Doresc ca acest proiect să fie un început pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile”, a subliniat Pântea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here