Romfilatelia introduce în circulație, miercuri, 15 ianuarie a.c. o emisiune filatelică dedicată aniversării a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, sub titulatura Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu. Emisiunea are în componența sa o marcă poștală, o coliță dantelată, două minicoli, un plic „prima zi” precum și o mapă filatelică cu produs special în tiraj limitat.
Ziua de naștere a celui mai mare poet național,15 ianuarie 1850, a devenit de un deceniu și jumătate, Ziua culturii naționale, instituită cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.
Poet, prozator, dramaturg și jurnalist, Mihai Eminescu este socotit de critica literară postumă, „poetul nepereche”, a cărui operă învinge timpul. Prin scrierile lui Eminescu, limba română literară a atins apogeul.
Opera lui Eminescu este o sinteză istorică de tradiție populară cu elemente ale trăirii poporului român și ale culturii naționale. Universul de idei și sentimente înalte ale creației eminesciene îmbogățește și astăzi gândirea și simțirea noastră.
Pomenindu-l pe marele și neasemuitul poet, Constantin Noica scria: „Prin Eminescu și moștenirea miraculos rămasă de la el, ni s-a făcut un dar de care n-au avut parte alte culturi, fie și cele mari. La scara culturii noastre, funcția lui Eminescu poate fi mai vie decât cea a lui Shakespeare în Anglia, sau a lui Goethe în Germania, căci el nu e un simplu poet, nici un suflet nenorocit, ci o conștiință de cultură completă, de la deschiderea către matematici, pe care abia le cunoștea, până la aceea către istorie”.
Mihai Eminescu este cel dintâi român sărbătorit pe plan mondial, odată cu intrarea în mileniul trei, când zeci de comunități și admiratori au elaborat în comun o operă în zece volume cu o valoare de excepție: CORPUS EMINESCU. Poetul se dovedește a fi un mit național, un geniu absolut, cel mai de seamă reprezentant al culturii românilor. Se cuvine să amintim titlurile celor zece volume: Pururi tânăr. Dedicații Lirice; Înfășurat în manta-mi… Memorialistică. Mărturiile Contemporanilor; Steaua singurătății. Efigii și secvențe literare; Propriul vis… Prefețe definitorii; Pe mine mie redă-mă. Contribuții istorico-literare până la 1939; Pe mine mie redă-mă. Contribuții istorico-literare între anii 1940-1999; Focul meu. Imaginea poetului în arte; Mă topesc în flăcări. Dialoguri cu eminescologi din lume; Peste nemărginirea timpului. Propagarea operei în 64 de limbi și literaturi; Eminescu – Pasărea Phoenix. Capodopere și texte fundamentale.
Academicianul Mihai Cimpoi, din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei și membru de onoare din străinătate al Academiei Române, a spus: „Eminescu lucrează spornic și întru ființa noastră națională, opera sa fiind Biblia zilnic lucrătoare, a românilor, de la Nistru până la Tisa și în altă lume”.
Boala și moartea sa prematură au întrerupt ascendența unui talent care abia se pregătea să-și facă simțită prezența maturității creației sale și care avea potențialul de a deveni cu adevărat un poet de talie mondială.
Filatelia românească l-a omagiat pe Eminescu în numeroase emisiuni, începând cu anul 1939 când au fost introduse în circulație cele două mărci poștale ale emisiunii comemorative, intitulată 50 de ani de la moartea lui Eminescu.
Marca poștală a emisiunii prezente (valoarea nominală 14 Lei) ilustrează un portret al poetului asociat cu un facsimil al versurilor aparținând manuscrisului poeziei Rugăciunea unui dac, iar colița filatelică redă în imaginea mărcii poștale (valoarea nominală 30 Lei), un portret reprodus după o gravură a marelui artist Ion Octavian Penda, încadrat de o grafică compozițională în care se regăsesc simbolurile poetului și poeziei (pana și călimara) și un portret al Ralucăi Eminovici, mama poetului.
Plicul „prima zi” ilustrează alături, de primul portret, cunoscut, al lui Eminescu, o imagine de epocă a bisericii Uspenia din Botoșani, unde nou-născutul Mihai a primit Taina Sfântului Botez și unde s-a scris actul care astestă ziua de 15 ianuarie 1850 ca dată a nașterii. Compoziția este întregită de portretele alăturate ale lui Gheorghe și Raluca Eminovici, părinții poetului.
Emisiunea este disponibilă de miercuri, 15 ianuarie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/