Acasă Economie Lucrătorii casnici ar putea obţine dreptul la asigurări de sănătate şi la...

Lucrătorii casnici ar putea obţine dreptul la asigurări de sănătate şi la pensie

DISTRIBUIȚI

1,2 milioane de persoane lucrează la negru și ar putea beneficia de aceste drepturi

Bonele, menajerele, bucătăresele și ale categorii de lucrători casnici ar putea obţine dreptul la asigurări de sănătate şi la pensie, după ce autoritățile iau în calcul plata acestor persoane printr-un sistem de tichete înregistrate de ANOFM.

Este vorba despre un sistem de plată și evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice ocazionale prin tichete cumpărate de beneficiar, care pot fi preschimbate în cash de către prestator. După reținerea contribuțiilor și a impozitului, lucrătorul casnic ar dobândi calitatea de asigurat.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a dezbătut reglementarea activităților casnice cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor și și-a exprimat convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie.

Potrivit datelor INS aproximativ 1,2 milioane de persoane lucrează la negru acum și ar putea beneficia de aceste drepturi, dacă ar fi reglementate corespunzător.

”Efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obținerea unui drept de pensie”, scrie Raluca Turcan pe Facebook. ”Ne dorim ca aceste activități să fie accesibile șomerilor indemnizați și beneficiarilor de venit minim garantat și lucrăm pentru a obține cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activitățile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru”, mai spune ministrul muncii.

Statul oprește banii, dar îi da angajatului anul viitor dacă n-a strâns destui pentru contribuții

Potrivit proiectului, un tichet ar urma să valoreze 15 lei, iar calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică.

Baza de calcul pentru CAS si pentru CASS este 50% din valoarea nominală a tichetului de muncă, respectiv: 7,5 lei. Baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a tichetului de muncă, respectiv: 7,5 lei.

Suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei: 11,88 lei (ceea ce reprezintă 79,2% din valoarea nominală a tichetului de muncă). Restul de 20,8% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuții și impozit.

Dacă până la finalul lunii nu e atins pragul de 50 de tichete, cel care a muncit își va primi sumele reținute de la tichetele încasate, dar anul următor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here