Acasă Anchete Mafia italiană încearcă să fraudeze fondurile europene din România

Mafia italiană încearcă să fraudeze fondurile europene din România

Bilanțuri și contracte false pentru a impresiona

DISTRIBUIȚI

Parchetul European (EPPO) Biroul București (România) a trimis în judecată la Tribunalul București un dosar penal în care trei persoane sunt acuzate de o fraudă de 100 de milioane de euro (fonduri europene și naționale). Principalul suspect, un cetăţean italian, a fost reținut în luna februarie 2025 pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă“ București, în timp ce încerca să fugă din România. Este învinuit că a condus un grup infracțional implicat în fraude sistematice care implică fonduri europene.

Membrii grupului infracțional organizat au activat în România între 2019 și 2024, participând prin intermediul a trei consorții italiene la licitații organizate de autoritățile române. Aceste licitații, legate de construcția și reabilitarea sistemelor de distribuție a apei potabile și de canalizare, au fost urmărite fie în calitate de asociați ai companiilor românești, fie în calitate de susținători terți.

Două dintre consorțiile folosite de grup aveau interdicție din partea autorităților italiene să participe la afaceri cu fonduri publice, conform Codului italian anti-mafia.

Prin consorțiile italiene, pârâții au participat la 23 de licitații, în valoare de 300 de milioane de euro din finanțare UE, finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și Programul de Dezvoltare Durabilă (SDP) 2021-2027. Au reușit să câștige 13 licitații, în calitate de asociați sau susținători ai companiilor românești, provocând un prejudiciu estimat la peste 100 de milioane de euro.

Pentru a-și dovedi capacitatea financiară și experiența în proiecte similare, aceștia ar fi furnizat documente false, inclusiv bilanţuri care atestă ca aveau o cifră de afaceri medie anuală de peste 50 de milioane de euro. În realitate, potrivit anchetei, cifra de afaceri era de 30 de ori mai mică. Ei au prezentat, de asemenea, contracte pentru executarea de lucrări în Irak care s-au dovedit a fi false. În plus, potrivit anchetei, cele două societăți nu au livrat nicio lucrare sau niciun serviciu. Contractele au fost executate de companiile românești cu care erau asociate, fără nicio contribuție din partea firmelor italiene.

Cazul a fost raportat Parchetului European de către autoritățile naționale.

Parchetul european a alertat MIPE cu privire la riscul ridicat de fraudă. În mai multe cazuri, companiile străine au depus documente false pentru a obține contracte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here