Acasă Economie Măgurele: CIFRA, sub patronajul UNESCO

Măgurele: CIFRA, sub patronajul UNESCO

DISTRIBUIȚI

România devine un important Centru regional în ştiinţă şi educaţie

Centrul Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA) de pe Platforma Măgurele, deschis la 20 septembrie 2018, este unica instituție de profil din Europa de Est care va funcționa sub patronajul UNESCO și care oferă facilități de pregătire și cercetare avansată pentru tinerii din toată zona Europei de Est și Centrale. Ideea înființării unui astfel de centru a aparținut unui grup de cercetători şi profesori de la institutele de cercetare de pe Platforma Măgurele, Academia Română şi Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti și a fost sprijinită pe toată durata implementării de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru Relația cu UNESCO. Proiectul a început în urma unui Acord între Guvernul României și UNESCO, care a inclus CIFRA în strategia de dezvoltare a Programului Internaţional pentru Ştiinţe de Bază al UNESCO.

”Este un moment unic, suntem martori la recunoașterea mondială a cercetării românești. România rămâne un centru de excelență în fizică, respectat la nivel european, și un punct de reper pe harta mondială a performanțelor de necontestat, așa cum recunoaște și UNESCO. Sunt bucuros că am dat o mână de ajutor la această realizare de excepție, care, cu siguranță, va deveni un model pentru toți tinerii ingenioși și creativi, din această parte a Europei și nu numai”, a declarat deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

Profesorul și cercetătorul Sabin Stoica, directorul CIFRA, a ținut să mulțumească pentru aportul pe care Comisia permanentă comună pentru relația cu UNESCO l-a avut la realizarea CIFRA în cadrul evenimentului de la Măgurele, la care au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Cercetării și Inovării și Afacerilor Externe, ai Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, specialiști de la principalele institute de cercetare românești, cercetători și reprezentanți UNESCO din străinătate.

Crearea CIFRA, singurul centru sub auspiciile UNESCO din toată zona Balcanilor, va permite, așa cum precizează inițiatorii, atragerea tinerilor din toată Europa Centrală și de Est în cercetare științifică avansată, precum și desfășurarea de activități de promovare în domeniul științei și educației, în cooperare cu instituții naționale și internaționale. Prin înființarea acestui centru, România devine un important Centru regional în ştiinţă şi educaţie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here