Finalizarea lucrărilor la proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), care presupune instalarea la Măgurele (Ilfov) a celui mai puernic laser din lume şi includerea acestuia într-un parc tehnico-ştiinţific, va duce la formarea unui centru de cercetare ştiinţifică internaţională şi ar atrage în jur numeroase firme de înaltă tehnologie
”S-ar putea crea conditiţile pentru un proces eficient de transfer tehnologic“, crede academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), director de proiect pentru ELI-NP.
Proiectul ELI-NP este cea mai mare investiţie realizată în cercetarea din România după 1990, valoarea proiectului fiind de peste 300 de milioane de euro. Dezvoltarea ELI a început în 2007 şi a marcat o schimbare aproape istorică a atenţiei spre Europa Centrală şi de Est când s-a luat decizia ca Uniunea Europeană să sprijine financiar trei lasere localizate în Cehia, România şi Ungaria. În România, la Măgurele, o localitate cu mai puţin de 10.000 de locuitori, va fi construit cel mai mare laser dintre cele trei şi din lume, lucrările urmând a fi finalizate în 2020.
Deja cea mai mare parte a construcţiilor este gata, proiectul fiind amplasat pe platforma Institutului.
Din toată lumea la Măgurele
Potrivit informaţiilor disponibile, sunt mai multe aplicaţii industriale ale unui laser cu dimensiunile celui care va fi montat la Măgurele (echivalentul a 10% din puterea Soarelui – n.red.), dar unele dintre acestea nici măcar nu sunt cunoscute. Spre exemplu, particulele accelerate cu lasere pot fi folosite în tratarea deşeurilor radioactive şi pot scădea preţul acceleratoarelor de particule. Mai mult, studiile de aici vor putea fi aplicate în materialele pentru misiuni spaţiale şi în medicină.
”Ansamblurile experimentale pentru implementarea cazului ştiinţific aferent componentei laser de mare putere sunt în curs de instalare şi testare şi vor fi puse la dispoziţia cercetătorilor începând cu anul 2019”.
Dincolo de proiectul în sine, importanţa laserului de la Măgurele stă chiar în efectele pe care această investiţie le poate genera pe orizontală.
”În prezent, echipa ELI-NP numără peste 150 de cercetători şi de suport din România şi alte 27 de ţări. Suntem într-un proces continuu de evaluare şi angajare astfel încât până la sfârşitul implementării să mai fie angajaţi încă 100 de cercetători, ingineri şi tehnicieni”, spune Zamfir. – (citiți pe Zf.ro)