Muzeul Național al Literaturii Române va organiza o prezentare a scriitorilor români care au avut o legătură profundă cu lumea culturală franceză, au tradus sau și-au scris operele în limba franceză.
La 170 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Macedonski (20 martie) va avea loc o dezbatere în cadrul căreia va fi prezentată influența simbolismului francez asupra operei sale.
Joi, 21 martie 2024, elevii de la L’Ecole Française Internationale de Bucarest vor participa la un tur ghidat în limba franceză, prezentat de Stéphan Artaud, muzeograf care se află în internship la Muzeul Național al Literaturii Române. Va fi organizată o vânătoare de indicii și un atelier de scriere creativă în limba franceză.
Vineri, 22 martie 2024, și luni, 25 martie 2024, Stéphan Artaud va prezenta la L’Ecole Française Internationale de Bucarest o conferință despre patrimoniul cultural francez.
Teatrul „Nottara” a pregătit o ediție specială a programului „Dialoguri fără mască”, avându-l ca invitat pe Vasile Șirli, tema discuției fiind „De la București la Disneyland. O călătorie, un drum, o poveste”. Cetățean român și francez, Vasile Șirli s-a născut într-un sat din Banat și a ajuns unul dintre cei mai iubiți compozitori din Franța. Este românul care, timp de 30 de ani, a fost director al Departamentului muzical la Disneyland Paris.
Teatrul Municipal „L.S. Bulandra” va marca celebrarea Zilei Internaționale a Francofoniei printr-o suită de postări pe https://www.facebook.com/bulandra și https://www.instagram.com/bulandratheatre, prin care va prezenta montările cu autori de origine franceză realizate pe scena Teatrului Bulandra în ultimele decenii, însoțite de fragmente de înregistrări video din spectacolele respective. De asemenea, va fi prezentat un interviu realizat în premieră cu Georges Contamin, autorul piesei Azilul de moarte, cel mai recent spectacol francofon intrat în repertoriul Teatrului Bulandra.
Casa Artelor „Dinu Lipatti” organizează a VIII-a Ediție a Festivalului „I Love Lipatti”, în cadrul căruia Ziua Francofoniei va fi marcată prin Recitalul Extraordinar susținut de invitatul special din Franța, pianistul Dimitri Malignan. Recitalul este de asemenea dedicat marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti, un urmaș al școlii muzicale franceze, care și-a desăvârșit studiile la Paris.
Teatrul Mic va marca Ziua Francofoniei prin spectacolul „Tartuffe de Moliere”, în regia lui Gelu Colceag, care va avea loc sâmbătă, 23 martie, de la ora 19.00, la Sala Luceafărul.
Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” va marca Ziua Francofoniei cu spectacolul „Niște senzații…”, de Georges Feydeau, care este programat la sfârșitul lunii. Spectacolul este o comedie din perioada La Belle Epoque, după piesa „A răposat mama coniţei” a celebrului dramaturg francez Georges Feydeau.
[…] Muzeul Național al Literaturii Române va organiza o prezentare a scriitorilor români care au avut o legătură profundă cu lumea culturală franceză, au tradus sau și-au scris operele în limba franceză. La 170 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Macedonski (20 martie) va avea loc o dezbatere în cadrul căreia va fi prezentată influența […] Citeste mai mult […]
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]