Se anticipează că acest sfârșit de săptămână va fi unul dintre cele mai aglomerate din această vară, cu un număr mare de turiști așteptați, în special, în zonele de litoral, stațiuni montane și alte destinații turistice. Această aglomerație poate crește riscul apariției unor evenimente ce ar putea genera situații de urgență.
În zilele următoare, aproape 5.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină, pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
Pentru a preveni incidentele majore, se pune un accent deosebit pe prevenirea situațiilor care ar putea pune în pericol viața sau bunurile turiștilor. De la începutul sezonului estival, au fost efectuate controale de prevenire la unități de cazare și de agrement, precum și în locații din domeniul alimentației publice, cu prioritate asupra celor frecventate de un număr mare de turiști sau care, în urma verificărilor anterioare, au prezentat deficiențe pe linia securității la incendiu. De asemenea, au fost vizate și construcțiile sau amenajările destinate organizării de concerte, festivaluri, spectacole, târguri tematice, campinguri, tabere școlare și alte spații cu utilizare sezonieră.
Numai în lunile iunie și iulie, la nivel național, pompierii au desfășurat 5.999 de controale, în urma cărora au fost aplicate 18.420 de avertismente și 3.099 de amenzi, în cuantum de aproape 28 milioane lei.
În urma acțiunilor de control, pentru 7 obiective din județele Arad, Bacău, Botoșani, Neamț și Suceava (cinci obiective din categoria comerț și două obiective din categoria turism) s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție prin neechiparea cu instalații de prevenire și stingere a incendiilor, neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare.
În plan operațional, pompierii dispun de peste 4.000 de mijloace tehnice, inclusiv aproape 960 de echipaje pentru stingerea incendiilor, 120 de autospeciale de descarcerare, precum și peste 430 de echipaje SMURD, care includ autospeciale pentru transportul victimelor multiple, ambulanțe de prim ajutor, terapie intensivă mobilă și transport neonatologic.
Reamintim că, începând de la sfârșitul lunii iunie, pentru a spori siguranța turiștilor care își petrec vacanța pe litoral, au fost operaționalizate 24 de puncte de lucru temporare în județul Constanța. Acestea includ 10 puncte dotate cu mașini de stingere a incendiilor, 8 puncte dedicate acordării primului ajutor și 6 puncte echipate cu ambarcațiuni și scafandri pentru misiuni de salvare acvatică.
O atenție deosebită este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrada A2. Astfel, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din cadrul ISU Călărași, ISU Ialomiţa şi ISU Bucureşti-Ilfov.
De asemenea, având în vedere că, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, se organizează pelerinaje și slujbe religioase în mai multe zone ale țării, la care se așteaptă un număr mare de credincioși, echipaje de pompieri vor fi mobilizate în aceste locuri pentru a preveni și gestiona eventualele situații de urgență care ar putea apărea.
Deoarece în acest weekend mulți oameni vor alege să petreacă timp în aer liber, dorim să reamintim câteva reguli simple pentru a preveni situațiile care le-ar putea pune viața în pericol.
O primă măsură esențială: Arderea miriștilor sau a vegetației este strict interzisă. De asemenea, utilizarea focului deschis sau prepararea hranei în zone cu risc de incendiu, mai ales pe timp de vânt puternic, este interzisă. Incendiile de vegetație uscată se pot extinde rapid pe suprafețe mari, iar pompierii trebuie să depună eforturi considerabile pentru a opri propagarea flăcărilor.
O altă măsură importantă pentru perioada următoare este legată de scăldat. Nu vă expuneți la pericole inutile și înotați doar în locuri special amenajate! Condițiile de înot în râuri, iazuri, lacuri sau în mare pot fi imprevizibile. Chiar și cei care înoată bine pot obosi, pot suferi crampe musculare sau pot fi prinși într-un curent de apă.
Urmați sfaturile noastre și respectați atât măsurile de prevenire a incendiilor, cât și interdicțiile de a înota în locuri neamenajate! Pentru mai multe informații despre cum să acționați în cazul unor situații de urgență, puteți accesa platforma națională de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro sau utiliza aplicația DSU pentru mobil.