În ziua votului, in Ilfov, nimeni nu mișcă nimic
Ministrul de Interne, Ioan-Dragoș Tudorache, a condus joi, 8 decembrie 2016, la sediul MAI, ultima ședință a Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.
”Am toată încrederea că în următoarele zile toate activitățile privind organizarea alegerilor parlamentare se vor desfășura normal și în deplină legalitate. Vreau ca aceste alegeri să rămână un standard pentru viitoarele procese electorale din România din punct de vedere al transparenței și al corectitudinii”, a subliniat ministrul.
În cadrul ședinței au fost menționate elementele de noutate ale acestui proces electoral. Astfel, după încheierea votării, toate operațiunile care vor avea loc în secția de votare vor fi înregistrate audio-video, în mod neîntrerupt, până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare. Totodată, procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării, întocmite de birourile electorale ale secțiilor de vot, validate de către biroul electoral de circumscripție, respectiv de către oficiul electoral, vor fi puse la dispoziție și în format electronic, la cerere, membrilor birourilor electorale sau persoanelor acreditate, precum și competitorilor electorali. În data de 11 decembrie, pe toată durata desfășurării procesului electoral, prezența alegătorilor la urne va fi afișată, în timp real, pe site-ul Biroului Electoral Central.
De asemenea, ministrul Dragoș Tudorache a menționat măsurile dispuse în planul asigurării ordinii publice. În ziua alegerilor, MAI va mobiliza aproape 45.000 de efective, dintre care 21.000 destinate protecției secțiilor de votare, 12.000 pentru asigurarea ordinii publice și 11.000 pentru echipe operative de specialiști și rezerve.
Acestor efective li se adaugă echipele mixte formate din reprezentanți ai Corpului de Control al MAI și ai Inspectoratului General al Poliției Române, trimise încă de la începutul acestei săptămânii în teritoriu, pentru a oferi sprijin în comanda și supravegherea acțiunilor structurilor MAI cu atribuții în asigurarea legalității alegerilor.
Totodată, au fost constituite echipe formate din cadre ale Corpului de Control al MAI, pe patru centre zonale: Cluj, Iași, Timișoara și București, pregătite pentru a soluționa eventuale evenimente care depășesc autoritatea de verificare a structurilor teritoriale sau atunci când situația o impune.
”Nu am vrut să lăsăm doar la nivel județean sarcina gestionării acestor alegeri, am vrut să asigurăm o supraveghere crescută de la nivelul MAI pentru a elimina orice suspiciune cu privire la imparțialitatea cu care se iau deciziile în teritoriu”, a declarat ministrul.
Referitor la campania electorală, ministrul Dragoș Tudorache a precizat că au fost înregistrate mult mai puține incidente și sesizări decât cu ocazia altor alegeri desfășurate.
Până în prezent, efectivele MAI au asigurat derularea în bune condiții a 424 manifestații electorale, organizate în 288 localități. În perioada 11 noiembrie – 8 decembrie 2016 au fost înregistrate 308 sesizări, dintre care 26 nu s-au confirmat, iar 21 au fost transmise pentru competentă soluționare către AEP şi una către BEJ.
În urma verificărilor efectuate de structurile MAI, au fost sancționate contravențional 164 persoane și au fost deschise 35 dosare penale din care 21 pentru coruperea alegătorilor.
”Dau toate asigurările că nu a existat nicio sesizare care să nu fi fost urmărită de structurile MAI. Toate sesizările au fost înregistrate și au deschise dosare penale sub coordonarea procurorului competent”, a precizat ministrul.
Din punct de vedere organizatoric, conform prevederilor legislației în vigoare, Ministerul Afacerilor Interne a asigurat achiziționarea ștampilelor cu mențiunea ”VOTAT”, a timbrelor autocolante, precum și a plicurilor din plastic transparent necesare desfășurării alegerilor, toate materialele fiind deja distribuite instituțiilor prefectului. Totodată, au fost dispuse măsurile necesare asigurării unui flux informațional optim între MAI, STS și IGPR pentru verificarea notificărilor din Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu.
La ședința de astăzi au participat secretarii de Stat în MAI Ioan Buda și Irina Alexe, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, general Marcel Opriș și, în sistem videoconferință, prefecții și ceilalți membri ai comisiilor tehnice județene pentru pregătirea alegerilor.