Acasă Editorial Marea bătălie

Marea bătălie

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

E înghesuială mare pentru a accede pe un loc eligibil pe lista pentru alegerile europarlamentare din luna mai. Dacă PSD se gândește în aceste zile cum să o dreagă cu bugetul pentru 2019, care trebuia să fie în vigoare deja, celelalte partide încă fac și desfac candidaturi.

La liberali, bătălia pare să fie aprigă. Crin Antonescu și Vasile Blaga vor să cucerească neapărat Bruxelles-ul. Fostul președinte interimar al României zice că PNL ar fi mai sărac fără el, iar Blaga își flutură experiența, fără să ia în considerare că Ludovic Orban le pune talpă, arătându-le un sondaj în care nu stau prea bine.

Fostul premier, Dacian Cioloș, și-a făcut deja partid pentru a candida, pe el neputând să-l oprească nimeni. Spune că nu banii îl interesează, ci ”reconstruirea României”. Are avantajul unei cariere în instituțiile europene din care crede că a învățat și a înțeles cum funcționează Uniunea Europeană.

La USR a fost competiție internă și lista definitivă va fi oficializată, evident, de președintele Dan Barna, iar la PMP e încă forfotă. Aici Traian Băsescu ar atrage destule voturi și posibil să deschidă lista, chiar dacă în cele din urmă nu va pleca la Bruxelles.

La ALDE, Renate Weber și Norica Nicolai vor fi fruntea, restul rămânând la latitudinea lui Tăriceanu.

Nu în ultimul rând, Pro România lui Victor Ponta i-a propus Corinei Crețu să deschidă lista, iar actualul comisar european nu a declinat invitația, cu atât mai mult cu cât PSD pare să-i spună pas de data asta.

Trebuie precizat că toți cei care își încheie acum mandatul ar mai vrea o dată. Argumente? Salariul lunar brut al unui eurodeputat este 7.956 de euro (6.200 de euro în mână), la care se adaugă alocaţia pentru cheltuieli generale – 4.300 de euro/lunar (pentru costurile de administrare a birourilor deputaţilor, factura telefonică şi taxele poştale sau achiziţionarea, utilizarea şi întreţinerea echipamentului informatic). Europarlamentarilor li se decontează şi costurile de transport din ţara de origine spre Bruxelles ori Strasbourg şi înapoi. Aleşii mai primesc şi indemnizaţii fixe în funcţie de distanţă şi durata călătoriei, pentru a acoperi celelalte costuri ale deplasării (precum taxele de autostradă, taxele pentru excesul de bagaje sau pentru rezervări). În plus, pentru fiecare zi de participare la reuniunile oficiale ale organelor Parlamentului şi care sunt organizate în cadrul Uniunii Europene, eurodeputaţii primesc o indemnizaţie de şedere de 304 euro, care trebuie să acopere cazarea, masa şi alte cheltuieli. Pentru participarea la reuniunile organizate în afara Comunităţii Europene, parlamentarii primesc 152 de euro pe zi şi le sunt rambursate costul cu cazarea şi micul dejun.

Nu în ultimul rând, eurodeputații au dreptul la acoperirea unor cheltuieli pentru personalul care îi ajută permanent sau temporar (asistent, secretară, consultant etc.). Limita maximă a cheltuielilor decontate este de 19.709 euro pe lună pentru fiecare eurodeputat.

La toate acestea, pentru activitatea depusă, începând cu 63 de ani se adaugă o pensie egală cu 3,5% din salariu pentru fiecare an de exercitare a mandatului. Adică 1.400 de euro lunar pentru un mandat. Pentru cei cu mai multe mandate pensia nu va depăşi 70% din salariu. Asta ca să înțelegem bine de ce atâta energie cheltuită!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here