”Marele Laser” și celelalte proiecte de cercetare de pe Platforma Măgurele sunt în pericol din cauza măsurii Guvernului de a tăia sume mari din finanțarea proiectelor de cercetare. Mai exact au tăiat între 50 și 65% din sumele contractate pe proiectele de cercetare științifică. Prin urmare, 200 de cercetători, membri ai Sindicatului INFLPR ”Radiația” din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de pe Platforma Măgurele au ieșit în stradă marți, 17 martie.
Cercetătorii au protestat în fața sediului Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI) și la Ministerul Educației. Ei au cerut demisia președintelui ANCSI, Tudor Prisăcaru, și a directorului general al Unității Executive pentru Finanțarea Învăță mântului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), Adrian Curaj. Cei doi sunt acuzați de sindicaliști de ”elaborarea și coordonarea unei scheme de fraudare a fondurilor cercetării.”
”Cercetătorii nu-și mai pot continua munca”, a declarat dr. inginer George Epurescu, vicepreședinte al sindicatului. Acesta a mai arătat că proiectul premergător ”marelui laser” – inaugurat în octombrie 2014 – ”are o finanțare cât toate celelalte proiecte de cercetare din țară. Nouă, celorlalți ni s-au tăiat banii”. Marele laser se prevede să funcționeze din anul 2018. Dar rămâne de văzut dacă mai are cine să lucreze cu el. Nu vor mai fi cercetători. Problema marelui laser e că pune pe butuci toată cercetarea din România, a mai spus sursa citată.
Protestatarii au fost primiți de secretarul general al Ministerului Educației, Gabriel Leahu, care le-a promis că-l va informa pe ministru. La inaugurarea lucrărilor de construcție a Laserului de la Măgurele, premierul Victor Ponta denumea proiectul unul istoric și preconiza că Măgurele ar putea fi un Laser Valley.