Acasă Educatie Marian Petrache: ”Când a aruncat cineva o găleată de apă rece peste...

Marian Petrache: ”Când a aruncat cineva o găleată de apă rece peste noi ar fi cazul să ne trezim”

DISTRIBUIȚI

”Să nu ne mai tot întrebăm ce s-a întâmplat la testele PISA. E foarte clar”, afirmă Marian Petrache, vicepreședintele PNL Ilfov, într-o postare pe contul personal de facebook, adăugând că școala scoate oameni nepregătiți pentru viață și pentru piața muncii.

”Până prin anii 2000, România avea o forță de muncă bine pregătită și educată, școala scotea nici mai mult, nici mai puțin decât profesioniști care aveau și cultură generală. Așa au apărut de exemplu fabricile auto, cu așa un beneficiu pentru țara noastră. Dacia-Renault și Ford n-au apărut în România din senin. Ci datorită unei forțe de muncă pregătită și capabilă. Acum ce se întâmplă? Mult prea mulți dintre cei pregătiți pleacă din țară, iar majoritatea absolvenților ies cel mult cu un bagaj de cunoștințe teoretice, fără să știe ce să facă cu ele. Asta ne-au arătat testele PISA.

Deci testele vor să afle dacă elevii pot folosi cunoștințele acumulate în experiențe practice – dacă pot face corelări între mai multe domenii. Pe scurt, cum le merge mintea.
Cine e de vină pentru încă un an în care se vede clar ce a scos școala românească? Hai să nu mai căutăm, că mortul de la groapă nu se mai întoarce. Dar acum, când a aruncat cineva o găleată de apă rece peste noi ar fi cazul să ne trezim. Educația e o chestiune care se face în 20 de ani, care marchează generații. Nu e ca la porumb – n-a răsărit acum, întorci brazda.

Un început ar fi România Educată a lui Klaus Iohannis. Pentru că educația nu e a unui partid politic, e unul dintre cei mai importanți piloni ai societății, dacă nu chiar cel mai important”, mai afirmă Petrache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here