Acasă Info Local Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: Guvernele de după decembrie 2016 –  risc...

Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: Guvernele de după decembrie 2016 –  risc major pentru ţară

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a reamintit marți, 3 aprilie, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții presei, care a avut loc la Hotelul Sheraton din Capitală, că Ilfovul este singurul judeţ din România cu creştere demografică, datorată mai ales faptului că, în fiecare an, un număr important de cetăţeni se mută în acest judeţ. În ciuda acestui fapt, bugetul Ilfovului a scăzut de la 270 de milioane de lei, în 2017, la 206 milioane de lei, în 2018.

”Binenţeles ca m-am gândit la posibilele calcule politice care ar sta la baza acestor calcule. Altfel nu-mi explic cum pe PNDL (vestitul Program Naţional de Dezvoltare Locală) Ilfovul a luat jumătate din sumele pe care le-au luat alte judeţe. Şi încă nu am reuşit să înţeleg cum se face că primăriile de sector ale Bucureştiului nu au avut deloc bugetele afectate după celebra revoluţie fiscală. E adevărat că 30 din cele 40 de primării sunt conduse de primari liberali, iar preşedintele consiliului judeţean e liberal. Sper să nu fie acesta motivul” a declarat Petrache.

Potrivit acestuia, extinderea urbană spre localităţile limitrofe Capitalei a înregistrat o creştere constantă în ultimii 16 ani. Petrache a prezentat situaţia actuală a judeţului Ilfov, precum şi proiectele prin care regiunea să aibă parte de o dezvoltare  socio-economică durabilă. “În 2002, în Ilfov locuiau 300.000 de oameni. Ultimele date prezentate de Institutul Naţional de Statistică, în luna martie, arată că 437.612 persoane aveau reşedinţa pe teritoriul judeţului nostru, în 2015. Specialiştii spun că extinderea urbană pune în pericol viabilitatea dezvoltării  urbane. Suntem conştienţi că este o mare provocare! Obiectivul nostru este creşterea calităţii vieţii cetăţenilor noştri, iar asta se poate face doar prin dezvoltarea socioeconomică durabilă! În acest sens, conturăm Strategia ORIZONT 2030 şi suntem în lucru cu Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţului Ilfov pentru a realiza o planificare urbană care să ţină seama de toate aceste realităţi şi să rezolve haosul creat de lipsa planificării”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov.

Petrache, în altă ordine de iedei, a mai spus că, pentru România, guvernele de după decembrie 2016 reprezintă un „factor de risc major”, făcând referire la proiectele pe fonduri europene blocate de Executiv, din cauza cărora se pierd sute de milioane de euro.

„Guvernele de după decembrie 2016 au reprezentat şi reprezintă şi azi un factor de risc major pentru această ţară, implicit pentru autorităţile publice locale. Guvernul a devenit factor de risc major, fie şi numai prin lipsa lui totală de predictibilitate. În fiecare zi mă gândesc ce ar mai putea modifica azi sau mâine. Cât au fost de slabe celelalte guverne şi tot au avut una, două direcţii clare de dezvoltare economico-socială, după care te puteai ghida”, a declarat Marian Petrache.

Totodată, preşedintele CJ Ilfov a precizat că unul dintre cele mai importante proiecte ale judeţului, masterplanul apă-canal, este blocat,din 2016, fără justificare. Proiectul necesită o finanţare pe fonduri europene de peste 340 de milioane de euro pentru 22 de localităţi şi aproximativ 210.000 de locuitori. „În mod normal, în prima jumătate a anului 2016, cererea de finanţare ar fi trebuit să fi fost aprobată şi să fi început licitaţiile pentru execuţie. Din 2016 şi până astăzi tot am fost amânaţi. Fără nicio justificare. Din acest motiv, la data de 14 martie am înaintat Ministerului Fondurilor Europene contestaţia în procedură prealabilă acţionării în judecată, aşa cum prevede legea. Până acum, nu am primit acceptul pentru depunerea documentaţiei pentru accesarea banilor europeni. În consecinţă, mergem înainte! Peste 10 zile demarăm procesul”, a completat Petrache.

De asemenea, preşedintele CJ Ilfov a vorbit şi despre un al doilea proiect, Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţului Ilfov. “Planul de Amenajare a Teritoriului, alături de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, corelat cu Master-Planul generat de transport sunt instrumente de planificare strategică teritorială, fără de care nu poţi vorbi despre o dezvoltare urbană durabilă, care să creeze condiţii decente de trai, la nivelul anilor în care trăim” a  declarat acesta.

Astfel, cu ajutorul acestui instrument de analiză teritorială se va putea realiza o bază de date complexă prin care Consiliul Judeţean va putea gestiona eficient dezvoltarea celor 40 de localităţi componente ale judeţului având ca obiectiv creşterea calităţii vieţii locuitorilor prin asigurarea echipamentelor şi dotărilor publice necesare.

Preşedintele CJ Ilfov a amintit ca va acţiona în judecată Guvernul României, respectiv Ministerul Fondurilor Europene, pentru blocarea celui mai mare proiect de investiţii realizat cu fonduri nerambursabile.”Este vorba despre un proiect care include investiţii de peste 342,8 milioane de euro în infrastructura de apă şi apă uzată în 22 de localităţi din Ilfov. În acest sens, la data de 14 martie am înaintat Ministerului Fondurilor Europene Contestaţia în procedură prealabilă acţionării în judecată, aşa cum prevede legea” a spus Petrache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here