Acasă Info Local Marius Cristian Ghincea: 1 DECEMBRIE CÂT UN CENTENAR

Marius Cristian Ghincea: 1 DECEMBRIE CÂT UN CENTENAR

DISTRIBUIȚI

Dacă vrei să înțelegi națiunea română, nu trebuie decât să o privești prin prisma lunii decembrie.

Trecând peste semnificația religioasă, mă gândesc că astrele au fost îngăduitoare cu țara noastră în această perioadă și poate nu întâmplător numele acestei luni vine din cuvântul latinesc “decem” care înseamnă zece, națiunea română fiind de nota maximă!

Făcând o incursiune în istorie, găsim că în data de 1 decembrie 1544, Filip Moldoveanu a tipărit la Sibiu prima carte în limba română – “Catehismul Românesc”.

Mergând mai departe, pe 8 decembrie 1878, armata română a intrat triumfal în București, pe vechiul pod al Mogoșoaiei, care de atunci poartă numele de CALEA VICTORIEI, marcând astfel cucerirea independenței națiunii Române.

1 decembrie 1918 reprezintă, fără putință de tăgadă, cea mai importantă dată istorică a țării noastre, pentru că în această zi s-a desăvârșit visul de veacuri al poporului român, respectiv înfăptuirea României Mari.

Chiar dacă pe parcursul anului 2018 societatea noastră nu s-a dovedit a fi unitară, acest fapt nu trebuie să ne dezamăgească, suntem ceea ce suntem și nu trebuie să ne fie rușine, din contră, trebuie să ne motiveze pentru a deveni ceea ce ne dorim și pentru a-i face mândri pe urmașii noștri.

Anul centenar a fost unul în oglindă cu anul 1918, când eram la fel de dezbinați (Basarabia s-a unit cu Regatul României pe 27 martie/9 aprilie 1918 iar Consiliul General al Bucovinei, a adoptat moțiunea privind unirea necondiționată a Bucovinei cu Regatul României la 28 noiembrie 1918). De aceea, nu mă îndoiesc de faptul că la fel ca acum 100 de ani prima zi din decembrie ne va găsi uniți în gânduri și în fapte!

Sunt mândru că m-am născut în această țară cu oameni harnici, curajoși și frumoși, și cu toții ar trebui să fim mândri că suntem români și să ne aducem aminte în fiecare zi că datorăm asta înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru pământul pe care noi călcăm astăzi.

La ceas de sărbătoare urez românilor de pretutindeni un sincer LA MULȚI ANI DE ZIUA NAȚIONALĂ și ca în fiecare an: “hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română”! – MARIUS CRISTIAN GHINCEA, prefectul județului Ilfov

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here