Acasă Social Masă rotundă despre rolul și responsabilitățile autorităților în protecția avertizorilor în interes...

Masă rotundă despre rolul și responsabilitățile autorităților în protecția avertizorilor în interes public

DISTRIBUIȚI

Agenția Națională de Integritate a organizat masa rotundă cu tema „Legea nr. 361/2022: rolul și responsabilitățile autorităților în protecția avertizorilor în interes public”.

Actul normativ privind protecția avertizorilor în interes public, care transpune în legislația românească Directiva (UE) 2019/1937 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, este constituie cadrul general în materia protecției persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă, în cadrul autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și în cadrul persoanelor juridice de drept privat.

Legea se aplică persoanelor care au obținut informații despre încălcări ale legislației într-un context profesional (angajați sau persoane care desfășoară o activitate independentă, acționari și persoane care fac parte din organul de administrare, de conducere sau de supraveghere al unei întreprinderi, inclusiv membrii neexecutivi ai consiliului de administrație, voluntarii și stagiarii remunerați sau neremunerați, orice persoană care lucrează sub supravegherea și conducerea persoanei fizice sau juridice cu care s-a încheiat contractul, a subcontractanților și a furnizorilor acesteia, persoane ale căror raporturi de muncă nu au început încă și care efectuează raportări prin intermediul canalelor de raportare interne sau externe sau divulgă public informații privind încălcări ale legii obținute în timpul procesului de recrutare sau altor negocieri precontractuale sau în cazul în care raportul de muncă sau raportul de serviciu a încetat, persoane care raportează sau dezvăluie public informații privind încălcări ale legii în mod anonim).

Persoana care semnalează încălcări ale legii poate efectua raportarea nominal sau anonim.

Din punct de vedere procedural, principalele diferențe între cele două modalități de raportare sunt:

– în cadrul unei raportări nominale există posibilitatea comunicării pentru a se clarifica anumite aspecte prezentate în raportare între avertizorul în interes public și persoana desemnată de entitate (cu atribuții în ceea ce privește primirea, înregistrarea, examinarea, efectuarea de acțiuni subsecvente și soluționarea raportărilor în interesul legii);

– persoana care raportează încălcări ale legii în mod anonim nu poate beneficia de exonerare și protecție în conformitate cu prevederile Legii nr. 361/2022;

– persoana care raportează încălcări ale legii în mod anonim nu poate fi înștiințată cu privire la înregistrarea raportării, progresul înregistrat și modalitatea de soluționare.

Raportarea în interesul legii cuprinde, cel puțin, următoarele: numele și prenumele, datele de contact ale avertizorului în interes public, contextul profesional în care au fost obținute informațiile, persoana vizată, dacă este cunoscută, descrierea faptei susceptibile să constituie încălcare a legii în cadrul entității publice sau private, probele în susținerea raportării, data și semnătura.

Masa rotundă organizată de ANI a avut ca scop consolidarea aplicării unitare a legislației, schimbul de bune practici și întărirea colaborării interinstituționale în domeniu.

Au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice care, potrivit dispozițiilor legale speciale primesc și soluționează raportări referitoare la încălcări ale legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here