Acasă Interne Măsuri adoptate de Poliția Română în domeniul combaterii violenței de gen

Măsuri adoptate de Poliția Română în domeniul combaterii violenței de gen

DISTRIBUIȚI

La 19 iulie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial al României noua formă a Legii nr. 217/2003, pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. În termen de 90 de zile urmează ca instituțiile care au competență în aplicarea legii să ia măsurile necesare pentru punerea în practică a noilor măsuri legislative.

Una dintre modificările majore aduse Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie este introducerea Ordinului de protecție provizoriu, care va fi emis de polițiști din structurile Poliției Române. Astfel, la nivelul Poliției Române au fost dispuse mai multe măsuri pentru punerea în aplicare a acestor modificări.

Potrivit IGPR, a fost constituit un grup de lucru, format din specialiști din cadrul structurilor cu atribuții în acest domeniu, pentru elaborarea unor documente necesare aplicării viitoarelor prevederi ale Legii nr. 217/2003.

Astfel, până la împlinirea celor 90 de zile, specialiștii lucrează la întocmirea formularului de evaluare a riscului, a metodologiei privind modul de intervenție, organizare și desfășurare a activităților specifice Poliției Române, privind faptele circumscrise violenței domestice, a formularului de ordin de protecție provizoriu și a procesului-verbal de comunicare a acestuia.

Aceste documente vor fi transmise și celorlalți membri ai Comitetului interministerial care au participat la elaborarea proiectului de lege, în vederea formulării de puncte de vedere pentru completarea sau modificarea acestora.

De asemenea, este în lucru o Strategie privind pregătirea profesională (inițială și continuă) a polițiștilor în vederea implementării noilor modificări legislative, respectiv emiterea ordinului de protecție provizoriu.

Totodată, la nivelul Poliției Române, se află în curs de implementare un proiect O.S.C.E. pe tema ”Combaterii violenței de gen”. Proiectul a fost aprobat pentru implementare în 3 țări europene (România, Bulgaria și Ungaria), în perioada ianuarie 2018 – ianuarie 2020. Acesta presupune pregătirea de formatori și specialiști, polițiști și procurori din fiecare țară participantă la proiect, în domeniul combaterii violenței de gen.  De asemenea, urmează să se desfășoare o campanie națională de conștientizare a fenomenului violenței domestice și să fie tipărite ghiduri pentru prevenirea violenței de gen.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 5 =