Acasă Economie Măsuri privind siguranța funcționării sistemului energetic național. Se lucrează pe scenarii de...

Măsuri privind siguranța funcționării sistemului energetic național. Se lucrează pe scenarii de la pesimist la moderat

DISTRIBUIȚI
foto:gov.ro

Guvernul a aprobat măsurile privind nivelul de siguranță în funcționarea sistemului energetic național. Programul de iarnă presupune, în primul rând, evaluarea consumului de energie electrică a țării în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025 ca, pe baza evaluării, să fie asigurată energie la parametri de calitate și siguranță în alimentare.

La nivelul Guvernului va funcționa Comandamentul energetic de iarnă, care va lua măsurile operative necesare pentru siguranța stocurilor de energie necesare cetățenilor și economiei.

Dată fiind importanţa sectorului energetic în economia naţională și în asigurarea funcţionării sigure şi stabile a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), este necesară întocmirea unor prognoze, pe diferite orizonturi de timp, cu privire la evoluţia cererii și producției de energie electrică, a perspectivelor de aprovizionare cu energie pentru toate domeniile de activitate, precum şi corelarea acestora cu posibilitățile de acoperire a cerințelor.

După şedinţa de guvern, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat situaţia sistemului energetic național. El a vorbit despre pregătirea sezonului de iarnă, inclusiv despre luarea în calcul a unor scenarii de lucru – unuș pesimist şi unul moderat, iar  în ambele scenarii, România va fi în siguranţă: ”Facturile rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor, dacă nu cumva vom putea să prelungim această formă de sprijin”.

”Stăm bine, avem un grad de umplere în lacurile energetice de 74%, acoperitor pentru cee ace urmează în sezonul rece, chiar dacă vor fi luni secetoase, până acum septembrie ne-a depăşit aşteptările, a plouat destul de mult. Cu 74% intrând în sezonul rece suntem în regulă. De asemenea, în ceea ce priveşte stocurile de gaze, România şi-a îndeplinit obligaţia în faţa Comisiei Europene, cu 70 de zile înainte de termen. La această oră avem un grad de umplere de peste sută la sută. Se face un supraplin, o rezervă tehnică”..

El a menţionat că la capitolul stocuri de cărbune, cărbunele încă mai contează în România.

”Vorbim de un stoc de 397.400 de tone în centralele Complexului Energetic Oltenia şi încă 117.000 de tone în cariere, în total 536.400 tone la CEO Oltenia. La Paroşeni, aproape 30.000 de tone de huilă. În Valea Jiului am reuşit să salvăm cele 2.000 de locuri de muncă, să ţinem în viaţă Complexul Energetic Valea Jiului, să îi dăm o nouă viaţă şi să putem să exploatăm în continuare Termocentrala de la Paroşeni. Faţă de anul trecut, creşterea este semnificativă, eram aproape de zero. La Electrocentrale Craiova, un CET important care funcţionează în continuare pe lignit, 87.600 de tone, de asemenea un nivel satisfăcător pentru pregătirea sezonului rece”.

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. […] Guvernul a aprobat măsurile privind nivelul de siguranță în funcționarea sistemului energetic național. Programul de iarnă presupune, în primul rând, evaluarea consumului de energie electrică a țării în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025 ca, pe baza evaluării, să fie asigurată energie la parametri de calitate și siguranță în alimentare. La nivelul Guvernului […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here