Editorial
Cătălin DRAGOMIR
Stimați ilfoveni, stimați români, stimați alegători! Mergeți la vot! Așa cum știți foarte bine să vă dați cu părerea la colțul străzii despre politică, așa cum obișnuiți să-i înjurați pe primari și pe urmă să le cereți să vă acopere nevoile, așa cum comentați despre candidați verzi și uscate fără să-i cunoașteți cu adevărat, așa consider că sunteți obligați să mergeți la urne, să vă exprimați dreptul la vot, drept cu care nu se mândresc foarte multe popoare. Nu există, cel puțin la români, dezinteres față de politică, fie la nivel mare, fie la nivel mic, de localitate. Tot românul își cunoaște primarul, tot românul a avut treabă pe la primărie, fie că a fost vorba despre recuperarea pământului furat de comuniști, fie că a avut nevoie de o adeverință pentru cine știe ce nevoie.
Cred că suntem datori să fim informați cu adevărat de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, să nu ne mai lamentăm în stânga și în dreapta că edilul nu a vrut să facă aia, că nu a droit să îl primească pe ăla care voia să investească bani mulți prin localitate. Nu! Există, în Ilfov și în multe județe ale țării, primari de-o viață, care au fost numiți pe vremuri, de comuniști, dar care au fost aleși ulterior și prin vot liber. Asta pentru că lumea a considerat că au făcut treabă bună pentru comunitate. Există primari care au trei-patru mandate în spate, dar care nu prea pot să pună mâna pe ceva strașnic, care nu se pot mândri că pot lăsa ceva moștenire celor mulți. Mai există edili care într-un singur mandat au făcut cât alții în patru. Pentru că au avut cu ce, au avut relații, s-au descurcat, nu s-au plimbat pe la televizor să acuze că nu știu cine nu i-a primit în audiență.
Cred că administrația e mult mai complicată decât politica dusă pe la Palatul Victoria sau pe la Parlament. De aceea nu se găsesc așa ușor oameni care să gândească în folosul celorlalți. Și datoria noastră, de alegători, este să îi punem în fruntea obștii pe aceia care știm că se pricep la treburile administrative, care știu să facă politica noastră, a celor mulți.
”Suntem datori să căutăm cu toții calea cea mai bună pentru înaintarea fericită a țării românești și aceasta înseamnă politica. Suntem obligați să arătăm ce ne dictează convingerea noastră și nu avem dreptul să spunem că nu ne interesează ce cale trebuie să apuce neamul românesc, pentru fericirea lui”, spunea marele Iuliu Maniu – și nu avem dreptul să comentăm zicerile sale. Dacă vom sta doar să hibernăm într-o pasivitate cetățeanească pentru că ne este bine așa, ne vom plânge permanent de conducătorii pe care îi avem. Nu în ultimul rând, dacă vom rămâne doar o masă de manevră ușor de dus de nas o dată la patru ani, fără să mișcăm un deget, atunci ne merităm soarta. Așa că, stimați alegători, informați-vă, mergeți la vot și puneți ștampila pe cine credeți că merită! Înjurați, eventual, dar votați!