Acasă Economie Ministerul Energiei susține preluarea ELCEN de către Primăria Capitalei

Ministerul Energiei susține preluarea ELCEN de către Primăria Capitalei

DISTRIBUIȚI

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, luni seara, că susţine în totalitate dreptul de preempţiune al Primăriei Capitalei de a achiziţiona Elcen sau activele din această societate.

”Eu cred că este ok să fie totul integrat şi evident modernizat. Şi ELCEN are nevoie de modernizare şi acolo avem fondul de modernizare şi indiferent că e proprietatea ministerului sau a primăriei, acest lucru trebuie făcut. Degeaba, însă, faci Elcen fără reţeaua de termoficare şi aceasta trebuie complet reabilitată. Primăria Generală şi-a exprimat (intenţia de a cumpăra ELCEN n.r.) în 13 ianuarie către administratorul judiciar, ne-a înştiinţat şi pe noi. Sigur, susţin în totalitate acest lucru, dreptul de preempţiune de a achiziţiona ELCEN sau activele din ELCEN. Dacă acest lucru va fi dus la bun sfârşit este foarte bine. ELCEN va putea funcţiona sub aceeaşi umbrelă a primăriei, cu o conducere unică, nu mai dă vina nimeni unui pe altul, că nu-şi mai plăteşte unul altuia subvenţiile, datoriile către furnizori”, a spus Popescu, la B1 TV.

Ministrul a susţinut că pentru achiziţia ELCEN nu trebuie să existe bani de la bugetul de stat pentru că sunt bani din taxe și impozite, primăria fiind bogată și există şi finanţări din altă parte.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a spu recent că, în anul 2016, societatea ELCEN a fost evaluată la un miliard de lei, dar acum, din cauza lipsei de investiţii, valoarea a scăzut.

Nicuşor Dan a preconizat că, ”în cel mai fericit scenario”, achiziţia ar putea fi realizată în luna mai, iar aceasta ar permite o reducere a cheltuielilor, dar şi o adaptare a producţiei la nevoile de căldură şi apă caldă ale Bucureştiului.

Agerpres amin teste că ELCEN a fost înfiinţată în decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Energiei este principalul acţionar al companiei, deţinând 97,51% din acţiuni, restul acţiunilor fiind deţinute de SNGZ Romgaz (2,49%). ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here