Ministerul Finanțelor a publicat proiectul privind plafonarea tarifelor pentru RCA la nivelul din 1 martie 2022.
Măsura vine pentru a preveni scumpirile excesive ce ar putea să apară după insolvența Euroins, dar este criticată de actorii din piață.
Hotărârea plafonează pentru o perioadă de șase luni tarifele de primă maxime pentru RCA pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, care urmează a fi aplicate de firmele de asigurare la nivelul tarifelr practicate la data de 1 martie 2022.
Documentul prevede că, în situaţia în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.
Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, care ar putea fi adoptată chiar la finalul acestei săptămâni.
Comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.
Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.
În perioada aplicării prevederilor hotărârii, la despăgubirile acordate de asigurătorii RCA, în baza contractelor prevăzute, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeaşi clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif care nu poate depăşi tariful mediu de închiriere publicat de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Despăgubirile se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.
Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile de la data eliberării autorizaţiei de reparaţie de către poliţie sau a documentului de intrare în reparaţie eliberat de asigurătorul RCA, după caz. Prin excepţie, perioada maximă poate fi prelungită numai cu aprobarea prealabilă a asigurătorului RCA.
În cazul vehiculelor care nu se mai repară şi se încadrează în situaţia de dauna totală, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire. În acest caz, valoarea despăgubirii nu poate depăşi 25% din valoarea de piaţă a vehiculului avariat.
Depăşirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite şi practicarea de asigurătorii RCA a comisioanelor de distribuţie la un nivel mai mare decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.
Pe lângă sancţiunea contravenţională principală, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] Ministerul Finanțelor a publicat proiectul privind plafonarea tarifelor pentru RCA la nivelul din 1 martie 2022. Măsura vine pentru a preveni scumpirile excesive ce ar putea să apară după insolvența Euroins, dar este criticată de actorii din piață. Hotărârea plafonează pentru o perioadă de șase luni tarifele de primă maxime pentru RCA pentru prejudicii produse […] Citeste mai mult […]