Acasă Economie Miniștrii de finanțe din UE nu vor să se certe cu SUA,...

Miniștrii de finanțe din UE nu vor să se certe cu SUA, dar caută soluții și în afara lor

DISTRIBUIȚI

Viceprim-ministrul Tánczos Barna, ministru de finanțe, a participat în perioada 11-12 aprilie 2025 la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfășurată la Varșovia, unde principalele teme de discuție au vizat finanțarea investițiilor în apărare la nivel european și efectele tarifelor comerciale în contextul noilor provocări economice și geopolitice.

În cadrul dezbaterilor referitoare la finanțarea investițiilor în apărare, miniștrii de finanțe europeni au analizat modalitățile prin care statele membre pot susține, în mod coordonat, nevoile de securitate și apărare, fără a pune întreaga povară pe bugetele naționale și păstrând totodată stabilitatea financiară.

„Este urgent să acționăm pe trei direcții simultan – asigurarea resurselor bugetare, consolidarea capacității de producție și gestionarea cererii pentru tehnică militară, astfel încât investițiile europene în domeniul apărării să fie atât sustenabile, cât și eficiente. Considerăm necesar să ne coordonăm cu NATO și să menținem investițiile în strânsă legătură cu competitivitatea economiei, prin intermediul industriilor de apărare, inovației și noilor tehnologii”, a declarat viceprim-ministrul Tánczos Barna.

Oficialul român a subliniat că, pe termen scurt și mediu, mecanismele de finanțare propuse la nivelul UE – inclusiv posibila flexibilizare a regulilor fiscale pentru cheltuielile de apărare – reprezintă un pas în direcția corectă, iar pentru perioada următoare trebuie avute în vedere și opțiuni mai ample, care să ofere un sprijin adecvat statelor „din prima linie” a Uniunii.

Cea de-a doua temă majoră a reuniunii – efectele tarifelor comerciale – a generat un schimb de opinii privind modul în care politicile comerciale ale SUA și răspunsul altor actori globali pot influența piețele financiare și economia reală din UE. În dezbaterea miniștrilor de finanțe s-a subliniat că soluțiile europene ar trebui să evite escaladarea unui război tarifar, să protejeze întreprinderile mici și mijlocii și să mențină deschiderea pieței interne. În același timp, discuțiile vor continua într-un ritm accelerat, în vederea identificării unor soluții concertate pentru reducerea impactului măsurilor tarifare asupra industriilor europene și consolidarea instrumentelor de apărare financiară a Uniunii.

„Uniunea Europeană trebuie să evite un tip de protecționism care ar putea agrava tensiunile economice în loc să le atenueze. Păstrarea unui sistem comercial deschis, bazat pe reguli, și extinderea cooperării cu parteneri noi reprezintă esența unei creșteri economice sustenabile pe termen lung. În actualul context, reziliența piețelor financiare europene depinde de capacitatea noastră de a utiliza cu prudență instrumentele macroeconomice și de a nu lua măsuri greșite, mai ales când tarifele comerciale provoacă incertitudini suplimentare” , a arătat Tánczos Barna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here