Acasă Info Local Miniștrii europeni de externe și apărare au aprobat Busola Strategică a UE

Miniștrii europeni de externe și apărare au aprobat Busola Strategică a UE

DISTRIBUIȚI

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 21 martie 2022, la reuniunea comună a miniștrilor de externe și ai apărării din statele membre ale UE, desfășurată la Bruxelles.

Reuniunea a avut drept scop discutarea și adoptarea textului final al Busolei Strategice a UE, în perspectiva aprobării acesteia la nivel de șefi de stat și de guvern în cadrul reuniunii Consiliului European, ce se va desfășura în perioada 24-25 martie 2022, la Bruxelles, anunță MAE.

În intervenția sa, ministrul de externe Bogdan Aurescu a salutat adoptarea Busolei Strategice și a exprimat aprecierea pentru eforturile Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene și ale Serviciului European de Acțiune Externă de finalizare a documentului conform calendarului avut în vedere, mai ales în contextul crizei de securitate generate de agresiunea rusă ilegală împotriva Ucrainei, situație care a determinat adaptarea textului la această realitate.

Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat caracterul practic al documentului și rolul important al acestuia în implementarea Strategiei Globale a UE din 2016. A subliniat, de asemenea, contribuția importantă a Busolei Strategice la consolidarea relației transatlantice și a complementarității dintre UE-NATO. Astfel, a apreciat faptul că documentul reflectă în mod clar că principalele ancore are securității europene rămân NATO și SUA.

Totodată, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, șeful diplomației române a subliniat rolul important al instrumentului în consolidarea sprijinului UE pentru statele din Vecinătatea Estică, inclusiv din regiunea extinsă a Mării Negre, printr-o abordare mai bine structurată la nivel instituțional.

De asemenea, a evidențiat contribuția Busolei la consolidarea capacității UE de gestionare a amenințărilor de tip hibrid și cibernetic.

Nu în ultimul rând, șeful diplomației române a atras atenția că, în următoarea perioadă, eforturile trebuie să se concentreze pe procesul de implementare a Busolei, care va fi unul complex, în special având în vedere amploarea evoluțiilor curente în contextul securității, se mai arată în comunicatul de presă.

Busola Strategică este un plan de acțiune al Uniunii Europene pentru consolidarea politicii de securitate și apărare a UE până în 2030, care va spori autonomia strategică a UE și capacitatea acesteia de a lucra cu partenerii pentru a-și proteja valorile și interesele. De asemenea, va intensifica sprijinul pentru ordinea globală bazată pe reguli, cu Națiunile Unite în centrul său. Documentul face propuneri concrete și aplicabile, cu un calendar foarte precis de implementare, pentru a îmbunătăți capacitatea UE de a acționa decisiv în crize și de a-și apăra securitatea și cetățenii săi.

Busola acoperă toate aspectele politicii de securitate și apărare și este structurată în jurul a patru piloni: acționează, investește, partener și securizează.

Între altele, Busola Strategică vizează:

– stabilirea unei capacități puternice de desfășurare rapidă a UE de până la 5.000 de militari pentru diferite tipuri de crize, inclusiv în medii complexe

– desfășurarea a 200 de experți în misiuni PSAC, complet echipați în 30 de zile;

– efectuarea de regulate pe uscat și pe mare

– îmbunătățirea mobilității militare

– consolidarea misiunilor și operațiunilor civile și militare ale UE PSAC (politica comună de apărare și securitate) prin promovarea unui proces decizional rapid și mai flexibil;

– să utilizeze pe deplin Facilitatea europeană pentru pace pentru a sprijini partenerii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here