Acasă Social Miniștrii Muncii au discutat despre angajarea migranților non-UE cu competențe relevante și...

Miniștrii Muncii au discutat despre angajarea migranților non-UE cu competențe relevante și evitarea dumpingului social 

DISTRIBUIȚI
foto:mmuncii

Consiliul Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului a convenit asupra poziția sa de negociere („abordare generală”) cu privire la o propunere de modificare a normelor existente care reglementează comitetele europene de întreprindere (organisme care reprezintă angajații UE ai companiilor multinaționale mai mari).

Directiva privind comitetul european de întreprindere va asigura că EWC-urile sunt mai ușor de înființat, mai bine finanțate și mai bine protejate.

Scutirile actuale de la aplicarea directivei nu se vor mai aplica, ceea ce înseamnă că în toate companiile relevante se aplică aceleași cerințe minime pentru informarea și consultarea angajaților, inclusiv pentru înființarea de EWC.

Miniștrii au organizat o dezbatere politică privind dimensiunea socială a pieței interne, cu scopul de a explora rolul pieței muncii și al politicilor sociale în crearea unei piețe unice durabile pentru toți.

Au fost evaluate propunerile prezentate în raportul Letta privind ocuparea forței de muncă, competențele și politicile sociale, precum și guvernarea acestora, au fost stabilite prioritățile din recomandările raportului și a fost discutată relevanța altor elemente legate de ocuparea forței de muncă, agenda socială și egalitatea din perspectiva unei piețe unice durabile.

Miniștrii au salutat raportul Letta și au subliniat anumite elemente, inclusiv noțiunea de „libertate de ședere”, ceea ce înseamnă că oamenii nu ar trebui să se simtă obligați să-și părăsească țara de origine în căutarea unor condiții mai bune.

Multe state membre au subliniat importanța politicilor sociale eficiente pentru creșterea economică și competitivitate, în timp ce altele au subliniat necesitatea abordării lipsei de forță de muncă prin îmbunătățirea calificărilor, recalificare și facilitarea recrutării de migranți din afara UE cu competențe relevante, evitând în același timp dumpingul social.

Consiliul EPSCO a discutat și raportul de progres privind propunerea de directivă de punere în aplicare a principiului egalității de tratament între persoane, indiferent de religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală în domeniile protecției sociale (inclusiv securitatea socială și asistența medicală), avantajele sociale, educația și accesul la bunuri și servicii (inclusiv locuințe).

De asemenea, s-a discutat despre directiva privind stagiile și recomandarea Consiliului privind un cadru de calitate consolidat pentru stagii (publicate de Comisie la 20 martie 2024), pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru stagiari, inclusiv salarizarea, promovarea incluziunii și îmbunătățirea calității stagiilor în UE.

România a fost reprezentată de ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu, care a participat la dezbaterile privind dimensiunea socială a Pieței Unice, propunerea de Directivă privind îmbunătățirea conținutului programelor de stagiu și condițiile de muncă pentru stagiari și asigurarea unei tranziții line de la educație la piața muncii, precum și revizuirea Directivei privind îmbunătățirea eficienței cadrului de informare și consultare a lucrătorilor.

Aceasta a arătat că România îmbunătățește competențele digitale, verzi și lingvistice cu ajutorul fondurilor europene și că a fost îmbunătățit cadrul legal pentru dialogul social. ”Avem mecanisme consolidate de dialog tripartit pentru a găsi împreună cu partenerii sociali cele mai bune soluții la provocările pieței muncii”, a subliniat ministrul Simona Bucura-Oprescu, în intervenția sa din plenul Consiliului, pe marginea Raportului Letta privind viitorul Pieței Unice aflat în dezbatere.

Raportul Letta este o etapă a procesului de consolidare pe termen lung a competitivității și va fi folosit în elaborarea agendei politice a viitoarei Comisii Europene. Acesta consolidează angajamentul UE față de solidaritate, reducerea inegalităților și promovarea bunăstării tuturor cetățenilor, în conformitate cu valorile Pilonului european al drepturilor sociale.

Un subiect important pe agenda Consiliului EPSCO a fost cel privind necesitatea unui nou acord industrial în UE și a unor politici sociale care să îmbunătățească viața cetățenilor europeni.

1 COMENTARIU

  1. […] Consiliul Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului a convenit asupra poziția sa de negociere („abordare generală”) cu privire la o propunere de modificare a normelor existente care reglementează comitetele europene de întreprindere (organisme care reprezintă angajații UE ai companiilor multinaționale mai mari). Directiva privind comitetul european de întreprindere va asigura că EWC-urile sunt mai […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here