Acasă Interne Ministrul de Interne – cu ochii pe Facebook – demonizează ziariștii

Ministrul de Interne – cu ochii pe Facebook – demonizează ziariștii

DISTRIBUIȚI

Despre Pavel Abraham, nimic

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a acuzat, joi, mai multi jurnalisti si alte personalitati publice ca au promovat pe retelele de socializare apeluri de participare la proteste. Ministrul s-a plans ca acestia au facut publice si date personale ale unor ministri.

”In seara de 31 ianuarie, in Piata Victoriei din Capitala si din alte 32 de judete din tara s-au desfasurat actiuni de protest la care au participat peste 45 de mii de persoane din care aproximativ 20 de mii de manifestanti au iesit in Bucuresti. Acestea s-au desfasurat in general in mod pasnic, fara a fi inregistrate evenimente deosebite. Ieri, in data de 1 februarie, actiunile de protest au fost promovate prin intermediul retelelor de socializare, in special pe pagina ‘Coruptia ucide’ prin evenimente sub titulatura: ‘Nu, legii gratierii si amnistiei’. Cu aceasta ocazie am observat implicarea unor personalitati publice, formatori de opinie sau membri ai unor formatiuni politice pentru sustinerea acestor proteste in strada. Va pot da si cateva exemple: Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Robert Turcescu, Emilia Sercan, Lucian Mandruta, Nicusor Dan, Clotilde Armand, Catalin Tolontan sau Andrei Gheorghe”, a declarat Carmen Dan.

Ea a acuzat apoi ca ”au fost postate adresele unor lideri politici si numere de telefon ale ministrilor” pe retele de socializare. ”Respectivele informatii erau protejate, cu toate acestea au devenit publice. Eu insami am avut telefonul blocat din cauza mesajelor repetate”, a mai spus ministrul, citat de Aktual24.ro.

”Stimata doamna secretara Carmen Dan, va informez ca si diseara voi iesi in strada, desi sunt obosit si ma cam doare spinarea – o operatie mai veche. Si ii indemn pe toti bucurestenii sa faca la fel. Va sun sa va spun unde stationez”, a reactionat Mircea Marian.

Carmen Dan a negat ca ar fi primit informatii despre organizarea de incidente violente in Piata Victoriei: ”Eu nu am primit informari privitoare la eventuale intentii de provocare”.

Ministrul Dan nu a declarat însă nimic despre unele posturi de televiziune care susțin că protestatarii participă la o lovitură de stat și nici despre fostul șef al Poliției Române, Pavel Abraham, care a declarat recent că dacă ar mai fi șef la Interne ar trage în manifestanți. ”Vreau să vă spun – nu se ajunge la asta – și mulți vor crede că exagerez, că în câmpul democratic, dacă situația o impune, pentru a evita anumite violențe de proporții, se poate folosi și armament adevărat. Se somează de mai multe ori. Intrăm într-o grilă de tratare a unei manifestații până la capăt”, a spus Abraham.

Ministrul de Interne și-a depășit atribuțiile

În cadrul conferinței de presă de joi, de la Ministerul Afacerilor Interne, ministrul Carmen Daniela Dan a făcut o serie de declarații referitoare la modul în care jurnaliștii își exercită dreptul la liberă exprimare. Prin cele susținute, ministrul de Interne demonstrează necunoașterea art. 30 din Constituția României, referitor la libertatea de exprimare. Mai mult ministrul de Interne își depășește atribuțiile punând la îndoială rolul fundamental al presei, atenționează Valentin Juncan, membru al CNA.

”Dacă doamna Carmen Daniela Dan preferă comunicarea numai cu o anumită parte a presei, acceptând astfel și comportamentul acesteia, este o chestiune care ține exclusiv de capacitatea dânsei de a interacționa cu mass-media. Invit ministrul Afacerilor Interne să sesizeze Consiliul Național al Audivizualului – C.N.A. sau oricare instituție judiciară, în situația în care constată încălcări ale Legii audiovizualului sau ale altor norme civile în domeniul comunicării publice. Declarațiile de tipul celor de astăzi, făcute de la pupitrul unui minister fundamental, nu au legătură cu normalitatea care ar trebui să exsiste între autoritățile statului și presă”, consideră Juncan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here