Acasă Economie Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă...

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă privatizare

DISTRIBUIȚI

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat vineri că Guvernul nu va privatiza nicio companie sau societate comercială la care statul este acționar, după ce va fi abrogată legea care interzice, pentru doi ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat.

Ministrul Energiei a scris pe contul de Facebook că susține abrogarea și a subliniat că Guvernul nu va privatiza ”nimic”, în opinia sa, statul ar trebui să fie acționar majoritar în societățile și companiile de interes strategic național.

Declarațiile lui Virgil Popescu vin după ce mai mulți lideri PSD, inclusiv președintele Marcel Ciolacu, au lansat atacuri la adresa premierului Florin Cîțu, acuzând o intenție a Guvernului de a relua privatizarea companiilor de stat.

Virgil Popescu: ”Ca în povestea cu Petrică și Lupul, pe diverse voci, aud că se strigă ”Ne vând țara”. Asta după ce premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul vrea să abroge Legea 173/2020 care a reglementat interdicţia, pentru o perioadă de 2 ani, de înstrăinare a acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la bănci şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar. Un demers legislativ pe care îl susțin și am mai anunțat asta.
ÎNSĂ, nu privatizăm NIMIC! Așa cum am spus și în cadrul ultimelor audieri, nu PRIVATIZĂM NIMIC!
STATUL TREBUIE SĂ FIE ACȚIONAR MAJORITAR ÎN TOATE SOCIETĂȚILE ȘI COMPANIILE DE INTERES STRATEGIC NAȚIONAL! Și așa va fi!

Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE, ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român.

P.S. În continuare cred că nu este bine să ne folosim de manipulare și de temerile ascunse ale unor oameni, doar că să obținem un interes electoral efemer”.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a lansat joi un nou atac la adresa premierului Florin Cîțu pe tema intenției Guvernului de a relua privatizarea companiilor de stat, afirmând că se pune la cale ”cel mai mare jaf din istoria modernă a țării” și că PSD se va opune ”cu toate forțele”.

”Nu le-a ajuns cât au furat în pandemie! După împrumuturile uriașe de 30 de miliarde de euro, făcute anul trecut, Cîțu pune acum la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a țării! Vrea să vândă – PE NIMIC! – cele mai puternice și mai rentabile companii de stat! Tot ce a rămas mai valoros în patrimoniul statului român, companii cu profituri de miliarde de lei!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

În urmă cu o săptămână, Marcel Ciolacu se opunea privatizărilor, tot într-o postare pe Facebok, scriind ”Iohannis, oprește jaful! Nu vindeți bogățiile țării!”.

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a scris, pe 7 ianuarie, pe Facebook că premierul Cîțu pregateste OUG prin care să abroge ”Legea de protejare a avuției naționale”. ”Vor acum să prăduiască Portul Constanța, Aeroporturile, Hidroelectrica și CEC-ul”, a mai scris Zamfir.

Legea 173/2020 a fost inițiată și votată de majoritatea PSD din precedentul Parlament și interzice pentru o perioadă de 2 ani privatizarea sub orice formă a acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută. Mai mult, legea suspendă, tot pentru 2 ani, privatizările deja începute la acel moment.

Interzicerea privatizărilor a fost criticată de partenerii economici ai României, dar și de mulți participanți la piața de capital, dat fiind că experiența privatizărilor – fie și ale unor pachete minoritare de acțiuni – au dus deseori la însănătoșirea unor companii de stat căpușate de partidele politice aflate la putere. Foto – Digi 24

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here