Acasă Info Local Minivacanţa de Paști, în siguranţă

Minivacanţa de Paști, în siguranţă

DISTRIBUIȚI

Poliția și Jandarmeria, peste tot

Poliția Română va fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în siguranță de Sfintele Sărbători de Paști de cult Ortodox. Toți trebuie să fim atenți, conștienți și responsabili, pentru ca nimic să nu ne strice liniștea. Este perioada cumpărăturilor și a pregătirilor de sărbători.

Furturile din buzunare şi din genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi imediat buzunarul cu bani sau geanta!

Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ”,chilipiruri”. De multe ori, produsele sunt contrafăcute sau provin din săvârşirea unor infracţiuni!

Nu purtaţi portofelul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere. Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul plăţii! Atunci când plătiți cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur!

Dacă optați să cumpărați de pe internet:

Cumpărați din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit.

 

Introduceți adresa site-ului pe care intenționezi să efectuați plata și nu dați click pe link-uri primite pe mail. În unele situații, aceste link-uri vă pot direcționa către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianților. Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL.

PROTEJAȚI-VĂ LOCUINȚA ȘI MAȘINA!

Spărgătorii pot profita de neglijenţa în ceea ce priveşte siguranţa locuinței. Un plus de interes în protecţia bunurilor vă va scuti de neplăceri.

În cazul în care plecaţi de acasă, încuiaţi toate uşile şi geamurile (chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute).

Nu anunţaţi plecarea de acasă, prin postări pe site-urile de socializare! Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret.

Pentru confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu și la destinație e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:

Asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului! Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii!

Dacă traseul este mai lung, e bine să căutaţi popasurile special amenajate în acest sens!

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul pe drum! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute!

Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!

Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului.

PROTEJAŢI-VĂ BUNURILE PERSONALE ATUNCI CÂND VĂ RECREAŢI!

În minivacanţa de Paști, vă veţi relaxa poate și la iarbă verde. Poliţia vă recomandă să nu pierdeți din ochi lucrurile personale!

Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care aţi lăsat obiectele personale!  Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv!

PE DURATA SEJURULUI:

Nu vă lăsaţi bagajele nesupravegheate pe durata călătoriei cu trenul, în gară, în parcare ori la hotel!

Nu permiteţi accesul unor persoane necunoscute sau persoanelor cunoscute ocazional în camera dumneavoastră de hotel.

DACĂ PETRECEŢI MINIVACANŢA ÎN STRĂINĂTATE:

În cazul călătoriei cu avionul, nu păstraţi obiecte de valoare (telefoane, tablete, notebook-uri, aparate foto sau de filmat etc.) în bagajele pentru cală!

Interesaţi-vă cu privire la legislaţia ţării respective, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective – informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, www.mae.ro!

Peste 800 de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Capitalei vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică la nivelul municipiului Bucureşti cu prilejul Sărbătorilor Pascale, în perioada 6 aprilie – 9 aprilie a.c..

Jandarmii bucureşteni vor fi prezenţi în zona lăcaşurilor de cult, unde vor fi oficiate slujbe religioase precum și pe drumurile de acces către acestea pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi linişte.

De asemenea, jandarmii vor fi prezenţi şi în zonele unde vor exista aglomerări de persoane (gări, autogări, pieţe, târguri, metrou etc.), în staţiile R.A.T.B. şi pe liniile mijloacelor de transport în comun.

Vor fi intensificate gradual măsurile de ordine publică şi vor fi desfăşurate acţiuni cu precădere în zonele şi arterele intens circulate pentru descurajarea persoanelor care tulbură ordinea şi liniştea publică sau comit alte fapte antisociale.

Pentru evitarea incidentelor nedorite şi a oricăror situaţii de natură să tulbure liniştea publică, Jandarmeria Capitalei face următoarele recomandări: Cei care participă la manifestările religioase să manifeste răbdare, să respecte indicaţiile forţelor de ordine şi să evite implicarea în conflicte de orice natură. În cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială să solicite ajutorul echipajelor de jandarmi aflate în proximitate să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc.) și să evite pe cât posibil să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia.

În noaptea de 7 spre 8 aprilie a.c., începând cu orele 23.00, în Bucureşti, vor fi organizate slujbe de Înviere cu ocazia Praznicului Învierii Domnului, organizate de către Biserica Ortodoxă Română.

Jandarmeria Capitalei va asigura măsurile de ordine publică în zona următoarelor lăcaşuri de rit ortodox:

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, sector 4;

Mănăstirea Caşin, situată pe Bd. Mărăşti, nr. 16, sector 1;

Biserica Sf. Ambrozie, situată pe str. Lunca Bârzești, nr. 3, sector 4;

Biserica Schitu Dârvari, situată pe str. Schitu Dârvari, nr. 3, sector 2;

Biserica Popa Soare, situată pe str. Burghelea, nr. 7, sector 2;

Biserica Sf. Dumitru – Colentina, situată pe Şoseaua Colentina, nr.13, sector 2;

Mănăstirea Radu Vodă, situată pe str. Radu Vodă, nr. 24A, sector 4;

Catedrala Sf. Spiridon Nou, situată pe Calea Şerban Vodă, nr. 29 – 31, sector 4;

Biserica Domniţa Bălaşa, situată pe str. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel nr. 60, în sectorul 4;

Biserica Sf. Treime – Ghencea, situată pe Calea 13 Septembrie, nr. 211, sector 5;

Biserica Sf. Elefterie, situată în str. Sf. Elefterie nr. 1, sector 5.

Biserica Sfânta Vineri – Drumul Taberei, situată pe str. Braşov, sector 6;

Peste 8.400 de poliţişti vor fi în stradă și vor acționa pentru prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și salvarea de vieți.

În perioada 6 – 9 aprilie a.c., 8.482 de poliţişti vor acţiona, zilnic, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona lăcaşurilor de cult sau de desfăşurare a manifestărilor publice.

În fiecare zi, 5.551 de patrule de siguranţă publică, dintre care 396 pedestre şi 3.118 auto, vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale. În perioada menţionată, sunt preconizate e desfăşura 194 de manifestări religioase, cultural-artistice și sportive de amploare (cu participarea a peste 1.000 de persoane), pe raza a 33 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, în 194 de locaţii, la care vor participa aproximativ 348.400 de persoane. Pe principalele drumuri naționale și autostrăzi vor fi prezenți, zilnic, 1.376 polițiști rutieri, pentru prevenirea accidentelor și fluidizarea traficului pe căile de acces din zona lăcașurilor de cult și a stațiunilor turistice. Pentru prevenirea evenimentelor rutiere negative, pe lângă prezența activă în trafic, polițiștii vor folosi 314 de aparate radar, în întreaga țară, inclusiv echipamentele de ultimă generație (dispozitivele True Cam).

Poliţiştii de la transporturi vor patrula în 288 de trenuri de călători, cu precădere pe rutele către staţiunile montane şi litoral, precum şi în 264 de staţii şi triaje de cale ferată, în 13 aerogări şi 26 porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here