MIPE anunță lansarea, cu sprijinul STS, a primelor module ale sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+, sistemul unic de management al informației privind fondurile externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027 prin care se vor atrage cele 46 miliarde euro din Politica de Coeziune 2021-2027.
Cum se utilizează platforma MySMIS2021/SMIS2021+
Aplicația acoperă toate etapele ciclului de viață al unui proiect – definirea apelului, elaborarea și depunerea proiectului (cererii de finanțare), evaluarea, contractarea, achizițiile, implementarea și monitorizarea, prin module dedicate. Între modulele aplicației există o interdependență, astfel încât informațiile pot fi, pe de o parte, asociate codului unic al proiectului, și pe de altă parte, agregate la diferite niveluri ale programului operațional.
MIPE lansează acum platforma pentru preînscriere, pentru ca beneficiarii să aibă posibilitatea să creeze contul unic și să introducă documentele preliminare necesare procesului de accesare a fondurilor europene. De asemenea, prin Helpdesk, beneficiarii pot primi răspunsuri legate de finanțările europene.
Există și un manual de utilizare a platformei.
Modulul „Cereri de finanțare”, care asigură introducerea informațiilor necesare pentru completarea cererii, va fi lansat în luna iunie. Modulul este utilizat pentru introducerea de informații structurate și atașarea de documente justificative în secțiuni definite în vederea elaborării și transmiterii cererii de finanțare.
Pentru atingerea obiectivelor, în cadrul aplicațiilor MySMIS2021 (interfețele Back Office și Front Office), s-a introdus declarația unică prin care se simplifică evaluarea, prin asumarea solicitantului că a respectat toate cerinţele pentru depunerea cererii de finanţare şi îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute în Ghidul solicitantului, urmând ca documentele justificative să fie prezentate dacă proiectul este admis la contractare.
Ce aduce nou sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+
Sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+ facilitează schimbul de date cu sisteme informatice ale altor autorități, în baza principiului interoperabilității.
S-a pus accent pe corelarea informațiilor și preluarea automată a acestora în diverse secțiuni ale aplicației, pentru a reduce timpul necesar completării informațiilor de către utilizatori, precum și simplificarea procesului, prin comasarea sau eliminarea mai multor interfețe care existau în vechiul sistem informatic MySMIS2014.
De asemenea, la nivelul MySMIS2021 s-a optimizat modalitatea de construire și modificare a bugetului proiectului, iar informațiile introduse se corelează automat cu alte secțiuni, în funcție de tipul bugetului, după caz.
În 2022, România a primit aprobarea Acordului de Parteneriat și a tuturor celor 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, care pot aduce României 46 de miliarde de euro pentru investiții infrastructura strategică (rețea sanitară, de transport, de apă și canalizare) și sprijin pentru mediul de afaceri.
Investițiile cuprinse în Politica de Coeziune sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a cartografierii infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional, și cuprind domenii precum ocuparea forței de muncă, infrastructură, educație, locuințe, sănătate, servicii sociale și pentru îngrijire de lungă durată.
Calendarul apelurilor de proiecte în 2023 pentru programele cu finanțare din fonduri europene corelează sursele de finanțare din Politica de Coeziune 2021-2027 și din PNRR.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] MIPE anunță lansarea, cu sprijinul STS, a primelor module ale sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+, sistemul unic de management al informației privind fondurile externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027 prin care se vor atrage cele 46 miliarde euro din Politica de Coeziune 2021-2027. Cum se utilizează platforma MySMIS2021/SMIS2021+ Aplicația acoperă toate etapele ciclului de viață al […] Citeste mai mult […]