Două proiecte esenţiale pentru viitorul energetic al României, modernizarea Reactorului 1 de la Cernavodă şi extinderea capacităţii de stocare pentru combustibilul ars, au obţinut acordul de mediu, a anunţat ministrul Energiei, Bogdan Ivan.
„În şedinţa de Guvern, am obţinut acordul de mediu pentru două proiecte esenţiale pentru viitorul energetic al României: modernizarea Reactorului 1 de la Cernavod și extinderea capacităţii de stocare pentru combustibilul ars (DICA – MACSTOR 400). Ce înseamnă concret? Reactorul 1 de la Cernavodă va funcţiona în siguranţă încă 30 de ani. 700 MW de energie stabilă, curată şi produsă în România. În plus, evităm emisia a 5 milioane de tone de CO₂ în fiecare an. Un câştig real pentru aerul pe care îl respirăm şi pentru angajamentele climatice ale României”, spune ministrul.
Reactorul Unităţii 1 de la Cernavodă asigură aproximativ 10% din producţia de energie electrică a României.
Centrala nucleară (CNE) Sucursala Cernavodă exploatează două unităţi nucleare CANDU, printre cele mai performante unităţi din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziţionarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica are ca domenii de activitate producerea de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear. Societatea funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.