Acasă Politic Modificările codurilor penale sunt neconstituționale

Modificările codurilor penale sunt neconstituționale

DISTRIBUIȚI

Modificările aduse de coaliția PSD-ALDE-UDMR codurilor penale sunt neconstituționale, a decis luni Curtea Constituțională. Decizia a fost luată după șapte amânări. Judecătorii CCR au admis astfel sesizările de neconstituționalitate depuse de președintele Klaus Iohannis și de partidele de opoziție asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Motivul invocat de judecătorii constituționali pentru decizia luată este că Parlamentul nu și-a exercitat obligația de a face toate corelările textelor din Codurile penale cu deciziile anterioare ale Curții. Parlamentul nu a pus în acord cele două acte normative cu deciziile anterioare ale Curții și nici nu a făcut corelările tehnice

Curtea Constituțională a respins luni, în integralitate, pe motive extrinseci, modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR celor două Coduri penale în primul rând pentru că legiuitorii nu au făcut deloc corelările tehnice recomandate de judecători, au explicat pentru G4Media.ro surse participante la dezbateri.

Potrivit acestora, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Un alt motiv pentru respingerea amendamentelor aduse celor două Coduri a fost netranspunerea deciziilor anterioare, în special în ceea ce privește prescripția sau abuzul în serviciu.

”O parte din corelările tehnice nu s-au făcut deloc. Ceea ce înseamnă că acest lucru ține de extrinsec, de procedură. Toată dezbaterea a fost nu pe ideea de a nu admite obiecțiile, pentru că erau de admis, ci pe declararea ca neconstituționale, în ansamblu, pentru că nu s-au respectat elementele procedurale”, au explicat surse din cadrul CCR. Pe lângă motivele extrinseci, judecătorii au identificat și motive de fond pentru respingerea modificărilor aduse celor două Coduri, precum netranspunerea în lege a deciziilor anterioare referitoare la abuzul în serviciu sau la prescripție.

”Parlamentul și-a permis să ignore sau pur și simplu a omis să reglementeze așa cum a decis anterior Curtea”, au mai declarat sursele citate.

Concret, unul dintre motivele pentru care a fost retrimis în Parlament Codul penal este articolul referitor la prescripția faptei penale. În decizia de anul trecut prin care au respins inițial Codul penal, judecătorii constituționali au explicat că „întreruperea termenului de prescripție, cu consecința curgerii unui nou termen de prescripție, nu poate fi raportată la persoană, ci la faptă, acesta din urmă fiind criteriul care ține de natura prescripției”.

Dar, în urma reexaminării în Comisia Iordache, Parlamentul a preluat forma în vigoare a art. 155 alin. (2) din Codul Penal, ceea ce înseamnă că nu a fost respectată decizia CCR.

Un alt articol care nu a fost transpus în lege așa cum a decis Curtea este cel referitor la infracțiunea de abuz în serviciu.

În 2017, CCR a decis că articolul referitor la abuzul în serviciu este parțial neconstituțional, în măsura în care prin sintagma ”îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul prevederii nu se înţelege ”îndeplineşte prin încălcarea legii”, adică a legislației primare – legi adoptate de Parlament sau ordonanțe adoptate de Guvern. De asemenea, Curtea a criticat și inexistenţa unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite intensităţi a vătămării rezultate din comiterea faptei, astfel încât abuzul în serviciu să poată fi considerat infracțiune.

Parlamentul nu a operat însă nicio modificare articolului 297 din Codul penal, lăsându-l în forma în care a fost declarat neconstituțional de CCR:

Art. 297 – Abuzul în serviciu: (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Iohannis: Modificările aduse legislaţiei penale sunt ”nocive şi contrare” Constituţiei motiv pentru care Parlamentul trebuie să le respingă în totalitate

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că decizia CCR cu privire la Codurile penale ”sancţionează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliţiei PSD-ALDE” şi că modificările aduse legislaţiei penale sunt ”nocive şi contrare” Constituţiei motiv pentru care Parlamentul trebuie să le respingă în totalitate.

”Decizia pronunţată astăzi de către Curtea Constituţională, prin care s-a constatat neconstituţionalitatea legilor de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, sancţionează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliţiei PSD-ALDE. Această soluţie arată, o dată în plus, că modificările aduse legislaţiei penale de către coaliţia de guvernare sunt nocive şi contrare Legii fundamentale”, spune şeful statului, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

El susţine că aceste modificări ale Codurilor penale au avut drept scop protejarea infractorilor, slăbirea statului de drept şi încurajarea fenomenului infracţional şi cere coaliţiei PSD-ALDE să abandoneze „pretinsa reformă din domeniul penal” şi să respingă în totalitate aceste modificări.

”Adoptate de Parlament în numai câteva săptămâni, fără nicio fundamentare sau consultare cu sistemul judiciar şi societatea civilă, modificările asupra legislaţiei penale au avut un singur scop: protejarea infractorilor în detrimentul persoanelor vătămate, elaborarea unui întreg set de proceduri menite să slăbească statul şi să încurajeze fenomenul infracţional. În acest context, în care cele două legi au fost invalidate succesiv de către Curtea Constituţională, solicit coaliţiei PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal. Cer, de asemenea, Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse legislaţiei penale şi să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiţiei, care s-au dovedit adevărate atentate la adresa siguranţei cetăţeanului”, spune Iohannis.

Şeful statului subliniază că adaptarea legislaţiei la standardele statului de drept, inclusiv la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, trebuie să se realizeze cu bună credinţă, transparent şi în urma evaluării aprofundate a impactului intervenţiilor legislative preconizate.

Preşedintele Iohannis atenţionează majoritatea parlamentară PSD-ALDE că respectarea votului cetăţenilor dat la referendumul din 26 mai este obligatorie şi că în acest sens este imperativă transpunerea cât mai urgentă în legislaţie a prevederilor Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României.

”Am iniţiat acest Acord tocmai pentru a consfinţi voinţa suverană exprimată de cetăţenii români la referendum, în susţinerea statului de drept şi împotriva afectării independenţei sistemului judiciar. Chiar dacă PSD şi ALDE au refuzat semnarea documentului, acesta nu poate fi ignorat, iar prevederile sale trebuie duse la îndeplinire de către întreaga clasă politică”, conchide şeful statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here