Acasă Economie Mogoșoaia/Achiziție discretă

Mogoșoaia/Achiziție discretă

DISTRIBUIȚI

Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Cimitire București, a cumpărat 70.000 mp (7 ha) în Mogoșoaia, pentru amenajarea unui cimitir. Prețul plătit de companie a fost 1.260.000 euro. Achiziția s-a desfășurat discret, iar pe site-ul companiei nu apare de la cine a fost achiziționat terenul. Potrivit documentelor obținute de HotNews.ro, terenul a fost cumpărat de Mircea Săndulescu și Emanuela Ionela Săndulescu. Mircea Săndulescu a fost acționar al companiei Covi Construct 2000, furnizorul de gaze din orașul Voluntari până în 2018.

Contactată de HotNews.ro, Gabriela Firea a declarat că nu știa despre achiziția terenului și de la cine a fost achiziționat.

Pe 27 decembrie 2018 Compania Municipală Cimitire București a postat pe site că dorește să cumpere un teren de minim 5 ha în București sau Ilfov și așteaptă oferte până la finalul anului 2019. Anunțul a fost postat pe site într-un meniu secundar, fiind ușor de găsit doar pentru cei care știu unde să caute. În sistemul electronic de achiziții publice nu a fost postat niciun anunț.

Dintr-o hotărâre AGA aflăm că pe 25 noiembrie 2019 compania găsise deja terenul și că prețul pe care urmează să-l plătească este de circa 1,2 milioane de euro.

Pe site-ul companiei municipale nu a fost publicat anunțul de atribuire al procedurii de achiziție astfel că nu știm de la cine a fost cumpărat și dacă au mai fost și alte oferte.

Potrivit unor documente obținute de HotNews.ro, terenul a fost cumpărat de la două persoane fizice – Săndulescu Emanuela Ionela și Săndulescu Mircea.

Mircea Săndulescu a fost acționar al companiei Covi Construct 2000, furnizorul de gaze din orașul Voluntari până în 2018, când societatea a fost preluată de către Ligatne Limited, companie înregistrată în Cipru şi controlată indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc.

Primarul general al Capialei, Gabriela Firea, a declarat pentru HotNews.ro că nu a fost implicată în achiziția terenului. ”Ce legătură are furnizorul privat de gaze din Voluntari cu mine sau cu soțul meu? Înțeleg că aici bateți… Nu avem absolut nicio relație, nicio legătură, este o companie privată. Nu am știut despre această nouă achiziție de teren pentru cimitir. Știam că sunt probleme cu deficitul de locuri de veci. Consiliul de administrație al companiei a luat decizia achiziției iar conducerea executivă a realizat procedurile. Sper, cât mai legale, așa cum le solicit mereu”, a declarat Firea.

HotNews.ro a solicitat Primăriei Capitalei și un punct de vedere oficial despre achiziția terenului.

Compania Municipală Cimitire a avut în 2019 un buget aprobat de 52 milioane lei.

Primăria Capitalei a majorat în 2018 cu 45 milioane lei capitalul Companiei Municipale Cimitire București pentru achiziția unor terenuri pentru a amenaja noi cimitire. Municipalitatea a motivat că în cimitirele existente nu mai sunt locuri, iar în caz de calamitate orașul ar avea nevoie de 12.000 locuri de veci.

”În cazul unei calamități, Municipiul București ar avea nevoie de cel puțin 12.000 locuri de veci. (…) Suma astfel solicitată (45 milioane lei) va fi utilizată pentru înființarea de noi cimitire publice, care să asigure locurile necesare pentru situații de calamitate, categorii sociale dar și pentru circuitul civil, atât de necesare comunității. Spațiile speciale prevăzute pentru calamități, categorii sociale, ori acordate în baza legilor speciale pentru recunoștință deplină, vor fi construite în mod proporțional în toate cimitirele noi înființate, pentru a se diminua costurile aferente realizarea serviciului de organizare, funcționare și administrare a cimitirelor pentru stațiile speciale, și a se da eficientă utilizării fondurilor investiție”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here