Acasă Social Mulți români își anulează vacanțele în Grecia

Mulți români își anulează vacanțele în Grecia

DISTRIBUIȚI

Mulți români și-au anulat vacanțele plănuite pentru Grecia, după ce acest stat a intrat pe lista roșie ca urmare a creșterii numărului de cazuri de Covid. Legea prevede că persoanele de peste 16 ani intră automat în carantină la revenirea în țară. Presa elenă scrie că hotelierii din Thassos, spre exemplu, „au suferit mari pierderi economice, întrucât agențiile de turism din România rezervaseră camere până la 15 august”. Acum, aceste hoteluri au rămas goale și ”vor trebui găsiţi ocupanţi din rândul turiștilor greci, așa că este de așteptat să apară oferte speciale de vacanță în Thassos”, scrie presa elenă.

Într-un interviu acordat RFI, consultantul în turism Ciprian Enea explică în ce condiții pot fi anulate vacanțele estivale și la ce trebuie să fim atenți când ne rezervăm concediul în următoarele luni.

Ciprian Enea: Din păcate, există în momentul de față trei categorii de turiști români care se raportează diferit la vacanțele în Grecia, de când când Grecia a intrat pe lista roșie. Cetățenii români care sunt vaccinați nu își pun problema renunțării la vacanță pentru că vacanța lor se desfășoară în condiții normale din perspectiva întoarcerii în România. În schimb, au apărut alte două categorii de turiști: pe de o parte avem turiștii români care sunt vaccinați, dar care merg în vacanță cu copiii sau cu alți membri ai familiei care nu sunt vaccinați din diverse motive. Din acest motiv practic este foarte dificil să iei decizia de a merge în vacanță în Grecia știind că la întoarcere dacă unul dintre copiii spre exemplu nu este vaccinat și intră în carantină. Și avem și persoanele nevaccinate care bineînțeles că sunt cele mai reticente în a merge în vacanță în Grecia și a achiziționa o vacanță pentru că nu știm cât timp Grecia va fi pe lista roșie.

Reporter: Este o situație foarte volatilă și nu avem de unde să știm mai exact în ce zonă se vor afla diverse state, cum este și cazul Greciei. Ce îi sfătuiți pe turiști în contextul acestei incertitudini?

CE: Trebuie să facem ceea ce am făcut și până acum. Trebuie să fim destul de prudenți atunci când vine vorba despre vacanțe pe termen mediu. Este dificil să dai un avans sau să plătești integral vacanța în momentul de față, dacă data plecării are loc undeva peste câteva săptămâni sau peste o lună sau două, dacă vorbim de vacanță externe. Cei mai mulți dintre români așteaptă așa cum au făcut în iarnă sau în primăvară: așteaptă până pe ultima sută de metri pentru a și achiziționa vacanța. Așadar, gândul este la prudență și la achiziționa această vacanță la o dată cât mai aproape de data plecării, chiar dacă este o problemă acest lucru atât pentru operatori cât și pentru hotelieri.

R: Își mai pot recupera banii cei care au decis să și anuleze vacanța cumpărată prin agenții?

CE: Trebuie luată în seamă legislațiar românească și cea europeană. Contează condițiile contractuale pe care le-am încheiat pentru că fiecare agenție de turism sau fiecare hotel poate avea și condiții improprii de comercializare a pachetelor turistice care nu contravin legislației în vigoare.

R: Cei care se simt nedreptățiți, cei care nu își pot lua banii înapoi se pot adresa autorităților române?

CE: Sunt instituții foarte eficiente cărora se pot adresa. Vorbim despre Ministerul Turismului în primul rând și despre Protecția Consumatorului, însă înainte de a ne adresa protecției consumatorului trebuie să citim foarte bine contractul pe care l-am încheiat cu agenția de turism sau condițiile de călătorie pe care le-am acceptat atunci când am semnat un contract cu o platformă de rezervări foarte cunoscută.

R: Ce variante au românii pentru a înlocui vacanța în Grecia?

CE: Dacă ne referim la o vacanță estivală cu mare și soare atunci vedem că Bulgaria pare o alternativă interesantă. Evident, și Turcia, dar să nu uităm că în Turcia au fost incendii în ultima perioadă și a crescut numărul de cazuri de Covid. Sunt așadar destul de multe semne de întrebare atunci când vorbim de destinațiile externe. Cea mai la îndemână soluție pare România, litoralul românesc sau Delta

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here